Hoppa till innehåll

Ledarskap

augusti 22, 2013

Ibland hittar man de som tänker som man själv och som formulerar det bättre:

Leadership at the Point of the Bayonet

1. Strive to be a leader of character, competence, and courage.
2. Lead from the front. Say, “Follow me!” and then lead the way.
3. Stay in top physical shape–physical stamina is the root of mental toughness.
4. Develop your team. If you know your people, are fair in setting realistic goals and expectations, and lead by example, you will develop teamwork.
5. Delegate responsibility to your subordinates and let them do their job. You can’t do a good job if you don’t have a chance to use your imagination and creativity.
6. Anticipate problems and prepare to overcome obstacles. Don’t wait until you get to the top of the ridge and then make up your mind.
7. Remain humble. Don’t worry about who receives the credit. Never let power or authority go to your head.
8. Take a moment of self-reflection. Look at yourself in the mirror every night and ask yourself if you did your best.
9. True satisfaction comes from getting the job done. They key to a successful leader is to earn respect–not because of rank or position, but because you are a leader of character.
10. Hang Tough!–Never, ever, give up.

Major Richard “Dick” Winters – 101 Airborn

One Comment
  1. Du har många ledarskapskvaliteter som dina medarbetare uppskattar! Du har karaktär, kompetens och mod.

    Jag anser att det som avgör om en människa blir en bra ledare är huvudsakligen graden av inre stabilitet och personlig mognad. Som ledare blir man i längden trovärdig och slagkraftig först då man har lyckats integrera sin stil eller strategi i den egna personligheten. Utan stadga, äkta självkänsla och kunskap tror jag knappast att det går att främja varaktig utveckling hos de underställda, vilket i längden är en förutsättning för en lyckad verksamhet.

    Som ledare på en arbetsplats kan man göra ganska mycket för att hjälpa enskilda individer i deras personliga utveckling. I längden bidrar detta till hela verksamhetens utveckling. Ett sätt är att se till att de i sitt arbete befinner sig på rätt plats inom verksamheten. I en lämplig miljö, med de rätta arbetsuppgifterna, går det att utveckla många talanger och egenskaper som i andra miljöer skulle förbli gömda i skymundan. Alla människor behöver hjälp att utveckla och förstärka goda sidor som ibland kan ligga oupptäckta. En människa som t ex. i en viss arbetsgrupp anses vara ett problem kan i en annan grupp komma till sin rätt och blomstra. Problemet kan i första hand ligga i arbetsgruppens sammansättning, personlighetsdrag hos ledaren eller någon annan person i gruppen, arbetsuppgifternas karaktär eller omfattning etc. Allt detta kan bidra till att en viss individ lyckas eller misslyckas i sitt arbete. Om problemet har med sådana faktorer att göra kan ibland relativt små förändringar hjälpa. Men orsakerna till problem i arbetet kan förstås även vara mycket djupt förankrade inom individen själv och då hjälper det inte särskilt mycket med byte av grupp eller arbetsuppgifter.

    Jag anser att varje ledare behöver en genomtänkt filosofi. Men också ett sätt att tänka och reagera som genomsyrar hans/hennes beteende och sätt att fungera. Jag menar att ledarens personliga attityder och sätt att fungera blir en modell för de anställda. På människor som i sitt arbete har ansvar för att leda andra människor bör också ställas höga krav på mognad och kunskap.

Lämna en kommentar