Hoppa till innehåll

Suicid – en modell

augusti 28, 2013

En modell är inte en sanning. En modell är ett sätt att beskriva verkligheten så att den underlättar för tanken. En bra modell kan göra verkligheten lite mer lättförståelig. Detta är en modell:

Ett självmord är alltid tragiskt. En människa avslutar sitt eget liv och lämnar närstående förtvivlade och undrande. Varför blev det som det blev? Hade självmordet gått att undvika? Hade jag kunnat göra något annorlunda?
För vårdpersonal är reaktionerna liknande. Självmordet kan ske hos en patient som man har träffat åtskilliga gånger och som man har följt i med och motgångar och som plötsligt väljer att avsluta sitt liv. Frågorna blir desamma som för den anhörige. Varför blev det som det blev? Hade självmordet gått att undvika? Hade jag kunnat göra något annorlunda? Från psykiatripersonalens sida finns också känslan av att ha utfört ett dåligt arbete. Det anses nämligen, av tradition, att det finns ett samband mellan psykisk sjukdom och självmord.

suicid1

Någon form av samband finns, det vet man. Om man följer en grupp människor med en specifik psykiatrisk diagnos så kan man konstatera att självmordsfrekvensen i den gruppen är högre än hos en lika stor grupp människor som inte har en psykiatrisk diagnos. En logisk slutsats blir alltså att psykiatrisk sjukdom kan leda till självmord och följaktligen borde bra psykiatrisk behandling leda till minskad psykisk sjukdom och därmed färre självmord.

suicid2

Enligt figuren betyder ett minustecken en negativ påverkan och plustecken en positiv påverkan, d.v.s. Psykisk sjukdom ökar risken (+) för självmord, medan psykiatrisk behandling minskar risken (-) för psykisk sjukdom och därmed minskar den psykiska sjukdomens riskökning för självmord.
Problemet här är att detta, trots att det låter logiskt, inte stämmer med verkligheten. Det tycks nämligen inte finnas något samband mellan god psykiatrisk vård och minskad risk för självmord, och inte heller något samband mellan dålig psykiatrisk vård och ökad risk för självmord. Ett argument för detta är de påtagligt minskade resurserna till psykiatrin de senaste 40 åren, med framför allt färre sängplatser för inneliggande vård. Med kraftigt minskade möjligheter att ge psykiatrisk vård borde ju självmorden öka i landet men i verkligheten är det tvärtom. Trots denna resursminskning har självmorden minskat stadigt i landet mellan 1970-2005.
Förespråkare för modellen menar då att minskningen av självmord beror på bättre läkemedel och bättre psykologiska behandlingsmetoder de senaste åren. Man menar att psykiatrin har blivit så pass mycket bättre att självmorden minskar trots att resurserna krymper. Detta argument kan vara rätt eller fel, och sanningen är att vi inte vet och inte kan bevisa vilket.

Ett annat argument mot modellen är de genomgångar (s.k. händelseanalyser) som görs efter självmord. Ibland hittar man detaljer i behandlingen som kunde ha gjorts bättre och ibland hittar man ingenting som kunde ha gjorts bättre. Tyvärr får man exakt samma resultat om man går igenom journaler från patienter som inte har begått självmord. Man kan inte, bara genom att läsa en patientjournal, förstå om patienten har tagit sitt liv eller inte. Detta ger slutsatsen, när det gäller självmord, att det inte spelar någon roll om vi ger psykiatrisk behandling eller inte.
Vi behöver således en ny modell som kan förklara dessa iakttagelser:

suicid3

I denna modell anges tre viktiga faktorer som i huvudsak styr om en människa tar sitt liv eller inte. Det är utanförskap, nedsatt ansvarskänsla och identitetslöshet eller en destruktiv identitet. Psykisk sjukdom ökar visserligen dessa faktorer och blir på så sätt, i förlängningen, också en riskfaktor för självmord. Den psykiska sjukdomen kan öka faktorerna genom destruktiva tankebanor som hör sjukdomen till. Människan får således en känsla av att vara utanför, misslyckad och dömd på förhand. Dessutom kan sjukdomen på lite längre sikt leda till att man faktisk förlorar vänner och familj eller inte klarar av ett tidigare arbete, vilket också leder fram till samma faktorer som ökar risken för självmord.
Psykiatrisk behandling borde ändå vara befogat för att minska psykisk sjukdom och därmed minska riskfaktorerna och på så sätt minska risken för självmord.
Vi ritar en sista modell:
suicid4

Enligt denna modell är delar av den psykiatriska behandlingen effektiv för att minska psykisk sjukdom och i förlängningen antalet självmord. Tyvärr innebär också sedvanlig psykiatrisk behandling inslag som ökar utanförskapet, minskar patientens ansvarskänsla och påverkar patientens identitet i negativ riktning. Denna modell förklarar varför vi inte kan se någon tydlig effekt på självmordsstatistiken, av psykiatrisk behandling. Den ger också en förklaring till varför samhällsfaktorer i så hög utsträckning kan påverka antalet genomförda självmord.
Det positiva är att vi får ledtrådar till hur psykiatrin skall tänka istället om vi på allvar skall påverka självmordstalen:

1. Minskad mängd inneliggande vård. Inneliggande vård kan visserligen ge en känsla av gemenskap med t.ex. medpatienter men inneliggande vård leder alltid till utskrivning och då ökar känslan av utanförskap. På en vårdavdelning behöver man inte heller ta eget ansvar för något, det finns det personal som gör. Således påverkas ansvarskänslan negativt. Vid längre tider av avdelningsvård är det också lätt att få en patientidentitet eller en identitet att man är hjälplös eller farlig för sig själv. Inneliggande vård är väl befogat för en patient som lider av en tydlig, behandlingsbar psykisk sjukdom, där de positiva faktorerna av behandlingen överväger de negativa faktorerna. Att hålla en patient på en avdelning bara för att den bedöms farlig för sig själv, motverkar bara sitt syfte och ökar risken för framtida självmord.

2. Undvikande av tvångsvård som suicidprevention. Vården har knappast något mer effektivt sätt att tala om för en patient att den är farlig för sig själv och att den inte kan ta ansvar för sitt eget liv än att vårda via tvång. Inte nog med att två läkare bedömer att man inte kan ta eget ansvar. Vid längre vårdtider så kommer även förvaltningsrätten att göra samma bedömning.

3. Undvika muntliga suicidriskbedömningar. Att fråga en psykiatrisk patient om den har tankar på döden eller tankar på att ta sitt liv anses av tradition vara en av de viktigaste uppgifterna för psykiatrins personal. Vid händelseanalyser är det ofta stort fokus på om suicidriskbedömning har utförts eller inte vid sista läkarbesöket. Suicidriskbedömningen som sådan är onödig av ett flertal skäl. I detta sammanhang är suicidriskbedömningen farlig för att den tar ifrån patienten ansvar. Ansvaret läggs på behandlaren att gissa sig till om patienten är självmordsbenägen eller inte. Den minskade ansvarskänslan, hos patienten leder till ett avstånd mellan behandlare och patient och ökar risken för framtida självmordshandlingar.

4. Behandla psykisk sjukdom men undvik att behandla dåligt mående som är en del av livet. Sjukvården bör vara mycket försiktig med att behandla kriser och personlighetsproblematik och i dessa lägen vara mycket uppmärksam på vad behandlingen leder till. Vård och behandling av normala tillstånd leder både till att stärka en patientidentitet hos en person som inte är sjuk och att minska individens eget ansvar att göra eventuella nödvändiga förändringar av sin livsföring.
Vissa behandlingsinsatser är mer skadliga än andra, som till exempel beroendeframkallande, lugnande mediciner.

Med denna typ av modell kommer vi närmare ett korrekt synsätt av självmordsproblematiken, vilket förhoppningsvis kan leda till ett sjukvårdstänk som leder till verksamma behandlingsinsatser.

Många faktorer som spelar in ligger också utanför psykiatrin. Minskat alkoholanvändande, rättvis fördelningspolitik och arbetstillfällen och ett mer medmänskligt samhälle är faktorer som ligger utanför psykiatrin och som på allvar skulle kunna påverka självmordstalen.

One Comment
  1. Du skriver ett innehållsrikt och intressant inlägg!

    Jag håller med dig om att ett självmord är alltid tragiskt. Alla som har varit med om att en patient har tagit sitt liv vet hur tungt det är, och hur svårt det också kan vara att förhindra att det händer. Det är dramatiskt att som personal vara med om att självmord görs av en patient som man lärt känna under kortare eller längre vårdtid. För en del människor verkar livet vara svårare att leva än för andra, även om de flesta av oss nog kan erinra sig perioder i livet som har varit extra tunga. Men jag anser att det finns ingen verksamhet som i längden kan förhindra någon att beröva sig eget liv. Som patient har man det yttersta ansvaret för sitt eget liv, och att hålla sig vid liv.

    Jag anser att självmord är fortfarande tabubelagt, vilket kan bidra till känslor av skam och skuld. Det finns en risk att behandlaren/psykatripersonalen ifrågasätter sin egen kompetens och ser patientens död som ett misslyckande. Även Lex Maria-förfarandet kan förstärka dessa känslor, och mötet med efterlevande kan upplevas som mycket påfrestande, då dessa inte sällan uttrycker stark kritik mot vården. Mediebevakning kan spä på skuldkänslorna.

    Det viktigaste här är att inte skuldbelägga behandlaren/psykatripersonalen utan skapa förståelse, men också att uppmärksamma den som skuldbelägger sig. Annars finns risk för att man som behandlare blir osäker och överdriver försiktig i sina bedömningar. Det kan lätt bli så att man känner rädsla eller motvilja mot att arbeta med suicidala patienter.

    Du skriver att ”på en vårdavdelning behöver patienten inte ta eget ansvar för något, det finns det personal som gör.” Psykiatriska patienter tillbringar den största delen av vårdtiden med att göra ingenting. Det som händer under en avdelningsvistelse är att förmågan att fungera som en aktiv, vuxen och ansvarstagande person vittrar sönder. Det går på ett par veckor. På en avdelning kan man inte heller lära sig nya vardagskunskaper. Att kvarstanna långa perioder i en psykiatrisk avdelning innebär ofta en förlust av ett flertal viktiga funktioner och minskar därmed möjligheten till ett drägligt liv i ett socialt samspel med andra medmänniskor. För tvångsvårdad/inlåsta psykiatriska patienter kan vården således resultera i att de blir än mer missanpassade. Då blir risken för återfall efter utskrivning högre än den var från början.

    Du skriver om vikten att undvika muntliga suicidriskbedömningar. Jag anser att upprepande suicidriskbedömningar, enligt mall som socialstyrelsen rekommendera, tar ifrån patienten ansvar. Det finns en risk att hålla fast patienterna i en sjukroll/självmordsroll med onödigt upprepande suicidriskbedömningar och ökar därmed självmordsrisken. En inneliggande patient kan uttrycka självmordstankar för att inte bli utskriven eller avfärdad.

    Du skriver vidare att sjukvården bör vara mycket försiktig med att behandla kriser och personlighetsproblematik.” Du är inne på helt rätt spår. Krisen kan man ibland ta sig ur själv och andra gånger behövs lite hjälp utifrån av professionella krafter. Det är ganska vanligt att en människa i kris mobiliserar sina egna inre resurser. I ett krisläge kan vi känna oss nakna och hjälplösa. Var sig vi vill eller inte tvingas vi konfrontera våra djupaste känslor och även vårt försvar mot dem. I bästa fall kan en kris tvinga en människa att se sig själv med nya ögon och om man orkar igenom den kan det leda till själslig mognad. Därför anser jag att en kris, trots det ohyggliga lidande den kan bära med sig, ger en alldeles särskild möjlighet till personlig utveckling. Personliga erfarenheter av lidande och besvikelse, den djupaste sorg och allt annat som skakar om oss och får oss att fundera, kan vara till ovärderlig hjälp för att ta oss an livet och lära oss mer om denna komplexitet.

    Din sista modell verkar mera realistisk än den traditionella modellen. Den skall vara användbar i vårt moderna samhälle. Det är nog mer så att varje tid har sina bekymmer och frågeställningar som delas av många. Dessa speglar förstås det samhälle vi lever i och de problem som vårt liv och leverne för med sig. Ett av dagens stora problem är många ungas/vuxnas vilsenhet och svårigheter att känna tillförsikt och framtidshopp. Ett annat problem tycker jag är många ungdomar/vuxna tvingas leva i ett oerhört högt tempo. De tappar kontakten med sitt inre och mår dåligt. Ett tredje problem som jag tycker är det mest alarmerande är de sabba samhällsförändringar som flera inte hänger med av olika skäl. Mycket kan sägas om detta och alla dessa faktorer kan gör att somliga mår dålig och hamna i destruktiva beteende. Din sista modell ger nya perspektiv och möjligheter öppnar sig när vi gör något annorlunda. Att våga göra saker annorlunda kan bryta väg för nya tankar, känslor och beteenden.

Lämna en kommentar