Hoppa till innehåll

Vårdfilosofi 7

oktober 5, 2013

Jag presenterar nu den vårdfilosofi som jag vill ska gälla på allmänpsykiatriska enheten i Växjö (tio punkter).

7. Handlingsplaner och akutbedömningar

Målgrupp: Patienter med återkommande, likadan problematik
Syfte: Att undvika akuta bedömningar av olika läkare som leder till olika åtgärder

För att i största möjliga mån ge patienter, med långvarig kontakt inom psykiatrin, likvärdiga bedömningar och omhändertagande används handlingsplaner. I handlingsplanen står hur omhändertagandet skall ske och under vilka förutsättningar.

En vanligt förekommande handlingsplan är uppmaningen att lägga in en självdestruktiv patient då den söker nykter och oskadad. En fördel är om patienten har tillgång till sin egen handlingsplan så att den säkert vet vad som skall hända då den söker.
Erfarenheten säger att strikta handlingsplaner brukar misslyckas. En patient med emotionell instabilitet kan ändra sitt beteende så ofta att det uppstår kryphål i handlingsplanen. Mer övergripande planer är mer effektiva. En handlingsplan skall liksom all vård utvärderas med jämna mellanrum. Då patientens beteende förändras eller om handlingsplanen visar sig inte fungera ändras den.

Enligt sedvanlig psykiatri är detta en nackdel. Patienten blir i mindre utsträckning bedömd för de symtom den söker för och sina akuta besvär och i högre utsträckning bedömd efter hur den brukar bete sig. Vid omhändertagande av självdestruktiva patienter fungerar handlingsplaner dock bättre än sedvanlig behandling.

One Comment
  1. Du fortsätter imponera med flera inlägg!

    För psykiatriska patienter kan långvarig vård således resultera i att de blir än mer missanpassade. Då blir risken för återfall efter utskrivning högre än den var från början. Ett noga genomtänkt individuellt handlingsplan skulle kunna motverka detta. Det är bra att även patienten har tillgång till sin egen handlingsplan. Min erfarenhet är att psykiatriska patienter kan ta rätt stort eget ansvar om det finns en bra behandlingsallians med vården och en bra handlingsplan. De flesta vill vara delaktiga i att bli bättre. Jag antar också att strikta handlingsplaner kan misslyckas. Detta eftersom patientens beteende förändras.

Lämna en kommentar