Hoppa till innehåll

Rutiner och deras effekt

december 6, 2013

Jag arbetade för länge sedan som vårdbiträde på ett sjukhem. Under sju år sysslade jag med att hjälpa gamla medborgare upp ur sängar, servera mat, mata, tvätta och sedan hjälpa dem tillbaka i sängarna. Det bodde 24 gamlingar på avdelningen, och om jag jämför med de boenden jag sett på senare år så var mina gamlingar i sämre skick. De var mer dementa och mer fysiskt skadade, framför allt efter stroke.
Vid något tillfälle räknade jag ut att jag har bytt 10.000 blöjor på äldre människor under min karriär.

Nåväl:
På detta boende var det viktigt att de gamla fick komma upp ur sina sängar om dagarna. Det var viktigt att detta skedde med säkerhet för både de gamla och den personal som skulle hjälpa dem. För att detta skulle uppfyllas så hade ledningen för sjukhemmet tre rutiner som skulle följas:

1. Alla på boendet skulle få komma upp och sitta i sina rullstolar var dag
2. Lift och liftskynken skulle användas vid förflyttning mellan säng och rullstol
3. Endast hela liftskynken fick användas

Detta var rutiner som åtminstone var trygga för sjukhemmets ledning.

I själva verket fanns det under flera års tid inte ett enda helt liftskynke på avdelningen. De var inte helt söndertrasade, men samtliga hade spruckna sömmar eller revor. Vi rapporterade detta några gånger per år men utan någon respons. Vid ett tillfälle fick vi faktiskt ett nytt liftskynke, som tyvärr gick sönder efter ett par månader.

Med enbart trasiga liftskynken lärde man sig snabbt att bryta mot rutiner. För var gamling man skulle hjälpa var man tvungen att bryta mot minst en av de uppgjorda rutinerna.

1. antingen fick de stanna i sängen hela dagen, eller
2. fick vi lyfta för hand, eller
3 fick vi använda trasiga liftskynken…

Rutiner i vård och omsorg borde vara till för att ge säker och effektiv vård, men jag gissar att en stor del av de rutiner som finns runt om i landet, mest är till för att se bra ut och skydda en mellanchef på någon nivå.

Nu för tiden följer jag bara rutiner som jag ser någon mening med. Annars bryter jag mot rutinen och lutar mig tryggt tillbaka på mina sju års erfarenhet som vårdbiträde på vårdhemmet…

(För att förtydliga budskapet här: Detta inlägg är inte en uppmaning till personal att bryta mot rutiner, detta är en uppmaning till mellanchefer att sluta skriva rutiner vars huvudsyfte är att skydda mellanchefen..)

One Comment
  1. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

    Rutinerna bör ifrågasättas och utvärderas emellanåt. Ogenomtänkta rutiner skapar hinder och begränsningar i vårdarbetet. Rutiner som inte fungerar måste ändras. Många läkare är oroade för att bli anmälda, vare sig man har gjort fel eller inte. Det är en obehaglig process. Det är risk att de följer rutiner som är inte till nytta för patientarbetet och vårdarbetet.

    Arbetsmiljölagstiftning värnar de anställdas behov av en säker och trygg arbetsmiljö. Det finns anledningen att vara tacksam för denna lagstiftning som skyddar mot farliga arbetsmiljöer och olämpliga arbetsförhållanden. Ändå kan det finnas en motsättning mellan hälso- och sjukvårdslagen och arbetsmiljölagen. Patienterna som är ångestfyllda, förvirrade, deprimerade, frustrerade och argsinta skapar inte en bra och säkert arbetsmiljö. Får de inte en bra vård blir det än värre. Det ställer därför stora krav på arbetsgivare att värna både patientens rättigheter enligt HSL och de anställdas rättigheter enligt arbetsmiljölagen.

    Enligt min erfarenhet väger de två lagarna olika tungt och patienters rättighet enligt HSL drar det kortaste strået. Det är ovanligt att en anställd anmäler sin arbetsgivare för att HSL inte följs. Arbetsmiljöfrågor däremot, är ofta på tapeten och en anmälan till arbetsmiljöverket går inte obemärkt förbi. Det ser man bl.a vid överbeläggningar på sjukhus med dålig arbetsmiljö som följd. Då kan en anmälan till Arbetsmiljöverket resultera i att en helt ny avdelning snabbt öppnas. Det hade inte skett enbart med hänvisning till HSL och patientens behov.

Lämna en kommentar