Hoppa till innehåll

Topp 3 intyg

december 9, 2013

I dagarna har det varit nyheter som handlar om läkares administration. 30% av läkarna anser att de har för mycket administration, meddelar någon tidning.

Jag tillhör de 30%-en. Jag är visserligen en stark förespråkare för korrekt och tydlig journalföring, men orsaken till det är att vården blir säkrare och bättre med god journalföring. Mer dokumentation, vars huvudsyfte är att kontrollera vårdpersonal, tenderar till att urvattna all nytta med journalen.

En annan form av dokumentation ät intygsskrivandet. Nya sjukskrivningsregler har medfört en cirkus av intygsskrivande och svar på försäkringskassans frågor om förtydligande. Under 5,5 års läkarutbildning tror jag att vi hade fyra timmars utbildning i intygsskrivande. Det var inte riktigt det man lade tonvikten på.
Förutom sjukintyg och läkarutlåtande om hälsotillstånd tillkommer en mängd olika intyg som olika instanser i samhället har önskemål om. Här följer en lista över de mest korkade intyg jag har talas om:

Plats 3: För flera år sedan hade en kollega en patient som gjorde militärtjänst. Patienten ansåg att han inte kunde delta på en planerad militärövning och önskade få ett intyg av kollegan. Min kollega ansåg att han inte kunde intyga något sådant men patienten var påstridig. Slutligen, för att slippa diskussionen skrev kollegan ett intyg med lydelsen: ”Härmed intygas att patient NN uppger att han inte kan delta i kommande militärövning på grund av psykiskt dåligt mående” Patienten var nöjd med intyget och slapp dessutom vara med på militärövningen.

Plats 2: En anhörig till mig lider av sjukdomen Allopecia Universalis. Detta är en sjukdom som gör att man tappar allt hår på hela kroppen. Min anhöriga har varken huvudhår, ögonbryn eller någon form av kroppsbehåring. Landstinget, där hon bor, tillhandahåller en ny peruk årligen från sjukvården. För att människor inte skall raka av sig allt hår och fuska till sig en massa peruker från landstinget så krävs det intyg från läkare att man verkligen lider av Allopecia. Det räcker inte heller med vilken läkare som helst. En gång om året måste en hudläkare intyga att min anhöriga fortfarande lider av den kroniska sjukdomen Allopecia och fortfarande inte har ett hår på kroppen.

Plats 1: En annan anhörig hade matleveranser från kommunen, vilket innebär att kommunen körde ut lagad lunch till henne. Vid något tillfälle framförde min anhöriga att hon önskade mer sås till maten. Kommunen svarade att hon måste inkomma med ett läkarintyg som intygade att hon behövde mer sås på maten.

Det är detta vi lägger läkarresurser på.

Det märkliga är att 70% av kollegorna inte anser att vi administrerar för mycket…

One Comment
  1. Ett intressant inlägg!

    Jag anser att läkarrollen har genomgått en stor förändring även i förhållande till världen utanför sjukvården. Kärnan i läkarens yrke är rollen som patientens förtrogne men jag anser att läkarerollen håller på att förvandlas till uppsyningsmän åt myndigheter. Läkare ska skriva intyg så att flyktingar kan avvisas, rapportera patienter som inte borde köra bil och anmäla människor som har skjutvapen hemma. Läkaren förväntas skriva journaler för försäkringsbolag och myndigheter till nytta för dem men inte nödvändigtvis för patienterna. Läkare skriver intyg, fyller i blanketter, svarar på enkäter och lämnar statistik vars nytta för patienterna läkare själva ifrågasätter.

    Detta leder till trovärdighetsproblem som underminerar läkaryrket och därmed möjligheterna för patienter att få effektiv hjälp när det behövs. Det finns inte så många insatser i samhället dit man med förtroende kan vända sig när man är i nöd. Så det är inte bara en intern facklig fråga utan berör sjukvårdens funktion i samhället i stort.

    Även i relation till vårdgrannar har läkare tappat mark. Sjukintyg underkänns ofta av Försäkringskassan vilket leder till merarbete och frustration. Det är visserligen svårt att bedöma arbetsförmåga men det borde inte bli lättare av att varken ha sjukvårdsutbildning eller inte ha träffat patienten. På apoteket blir recepten ifrågasatta av farmaceuter som blivit rådgivare till patienten/kunden vars sjukhistoria och medicinska fel de faktiskt inte känner.

Lämna en kommentar