Hoppa till innehåll

Manipulation

mars 15, 2014

Det här inlägget är inte färdigtänkt. Det kommer att behövas mer funderingar.
Det handlar inte om standardpatienten. Det här är överkurs i vårdkunskap.

Läs gärna inlägget om den antisociale patienten 2014-01-25.

Det kommer emellanåt upp problemet med manipulativa patienter. Dessa orsakar en stor frustration i hela vården och kostar onödiga pengar och orsakar extraarbete framför allt för läkaren. Med manipulation inom vården brukar vi mena: en patient som förstärker sina egna symtom i syfte att uppnå en åtgärd, som inte är medicinskt adekvat.

Patientgrupper som ofta anses manipulera är t.ex:

Självdestruktiva patienter – vars önskemål ofta kan vara inläggning (eller att stanna kvar) på vårdavdelning

Missbrukare – vars önskemål kan vara beroendeframkallande läkemedel

Asylsökande – vars önskemål kan vara intyg om psykisk sjukdom i hopp om att öka chanserna för uppehållstillstånd

Neurotiker med somatiska symtom – vars önskemål kan vara olika kroppsliga undersökningar.

Förutom att kalla patienter manipulativa och sitta och gnälla om det, finns det något konstruktivt vården kan göra för att komma förbi detta och faktiskt hjälpa patienten?
Först tror jag att vi måste ha en förståelse för, eller en förklaringsmodell till, varför manipulationen uppstår:

Alla människor försöker lösa sina problem på bästa sätt efter egen förmåga. (DBT:arna uttrycker detta bättre men jag menar samma sak…) Patientens mål är inte att ställa till problem för vården eller behandlande läkare. Patienten har ett problem, ofta bestående av svår ångest, av sådan dignitet att patienten upplever att den måste få snabb och kraftfull hjälp. Patienten har ofta inte heller full insikt i vilken hjälp som finns att få och vad som skulle vara adekvat.

Vården är organiserad på ett sådant sätt att den i vissa fall uppmanar till manipulation. Vården har en uppsjö av insatser med snabb, om än tillfällig, ångestlindrande karaktär (Beroendeframkallande läkemedel, stödsamtal, sjukskrivning, inläggning, intyg, somatiska och psykiatriska utredningar…). Den som vanligtvis beslutar om åtgärder är läkaren som, i detta sammanhang, lätt blir en väktare av de begränsade resurser som vården har.

Patienten vill inte manipulera, patienten vill ha hjälp. Läkaren vill inte vara en väktare, läkaren vill hjälpa. Där uppstår en konflikt, och denna går oftast att komma förbi. Följande strategier kan vara värda att prova då vårdarbetet kör fast för att man upplever att patienten manipulerar:

Pedagogiken: Förvånansvärt många problem löses genom att prata med patienten och utbilda denne om vårdens möjligheter, vad behandlingar leder till och vad olika utredningar faktiskt kan visa.
Ibland kan det behövas ren social pedagogik. D.v.s. man förklarar för patienten hur dess uppträdande kommer att tolkas av olika behandlare.

Tydligt Vårdpaket/Vårdkontrakt: Patienten erbjuds ett vårdpaket som patient och läkare gemensamt kommer överrens om. Paketet innehåller de bitarna som patienten känner att den önskar och de bitar som läkaren upplever är adekvata för vården.
Ex 1: Drogtester + KBT. Patienten erhåller KBT behandling som den önskar mot att den håller sig drogfri, som läkaren önskar. Om patienten lämnar positiva drogtester avbryts behandlingen.
Ex 2: Inneliggande vård och skadefrihet. Den självdestruktive erbjuds inneliggande vård mot att den lovar vara skadefri inneliggande. Om patienten skadar sig skrivs den ut.

Det är viktigt att vården bryter sin del av avtalet om patienten bryter sin del av avtalet (annars var ju avtalet meningslöst från början). I normalfallet bör man dock, från vårdens sida, vara öppen för att diskutera ett nytt vårdpaket om patienten vill.

Konfrontation: Detta är en mycket rak form av kommunikation där man förklarar för patienten vad man själv tror är orsaken till patientens beteende och även förklarar hur man kommer att agera framöver på grund av vad man tror. Man behöver inte bevisa sin misstanke (det är ingen rättegång) men man skall motivera den.
Ex: ”Jag tror att du överdriver ditt psykiska illabefinnande för att få mer insatser av vården. Jag vill att du slutar med detta och beskriver dina önskemål så jag förstår dem. I annat fall avslutar vi vårdinsatserna.

Kliniköverskridande vårdpaket: Detta är en kombination av konfrontationen och det tydliga vårdpaketet, men där flera kliniker är inblandade. Det krävs en rejäl samordning för att erbjuda patienten adekvat vård och samtidigt förhindra onödigt vårdsökande. Detta kan även innebära inskränkningar i patientens möjligheter att söka akut vård.

Rutinbundenhet: Man upprättar en rutin, antingen generell för hela patientgruppen, eller individuell för den enskilde patienten. Rutinen styr agerandet vid vårdkontakter oavsett vilka symtom som framkommer.
Ex 1: ”Inga recept på beroendeframkallande läkemedel skrivs från akutmottagningen!”

Totalt patientstyrd vård – Man överlämnar helt enkelt alla behandlingsbeslut till patienten. Man utbildar patienten i vilka utredningar och insatser som finns och låter patienten välja och vraka. Patienten får tillgång till samma resurser som läkaren har och kan ordinera vad den vill till sig själv. Läkaren har en rådgivande roll men skall naturligtvis stoppa behandlingar eller utredningar som är direkt skadliga för patienten.
Detta går emot allt vad vi lärt oss och känslan blir att detta kommer att resultera i en ostoppbar våg av inadekvata insatser. Märkligt nog blir det oftast tvärtom. Patienten önskar ett antal insatser initialt, men förstår efter en tid vårdens begränsningar och hittar så småningom balansen i livet.

Kollegor som hör dessa resonemang brukar anse att detta låter oetiskt. Att patienten inte alltid får en bedömning, att den hindras att söka vård eller att den får tillgång till resurser som andra hade behövt bättre.
Jag menar att det är mer oetiskt att vården skapar patienter som ser sig tvingade att manipulera för att få hjälp, och att vi i vissa unika fall måste pröva andra vägar för att kunna kommunicera med patienten.

Den röda tråden i alla ovanstående strategier är att man förstärker patientens eget ansvar för sin behandling. Man betraktar på olika sätt patienten som en ansvarstagande medborgare och min erfarenhet säger att nästan alla patienter tar det ansvar som den får.

…och om patienten slutar manipulera när den får eget ansvar, var den då manipulativ från början?

One Comment
  1. Tankeväckande inlägg!

    Jag anser att en av sjukvårdens stora fördelar är att man har goda möjligheter att med tiden få en helhetsbild av en patient och kan se denne i ett större sammanhang. Längre kontakter ger insikter i och förförståelse för livsstil och annat som är viktigt att känna till vid helhetsbedömningen.

    Patienten söker ibland för andra saker än direkt sjukdom, men den som söker läkare gör det för att det finns ett problem som personen på något sätt relaterar till sin hälsa. Ibland söker patienterna av mer oklara skäl, som kanske visar sig inte direkt ha med deras sjukdom att göra, t ex. Ekonomin är svag och en sjukskrivning skulle stabilisera den. Sjukskrivningen kan vara på väg att löpa ut och om man inte får den förlängd har man ingen försörjning. Familjeproblem kan vara en annan anledning. De kan orsakas av missbruk, våld eller helt enkelt slitningar i relationen. Man vet inte i vilken ände man ska börja för att reda upp problemen och söker hjälp i sjukvården.

    Ibland vill man av olika skäl ha intyg, t ex för att man varit borta från studierna eller för att man vill ha en bättre bostad. Tidigare handlade många asylsökandes kontakt med sjukvården om intyg. Advokater försökte få läkare att skriva intyg som styrkte att patientens psykiska eller somatiska hälsa omöjliggjorde en avvisning. Efterfrågan på det har dock avtagit på grund av myndigheternas hanterande av asylärenden. Risk för suicid var en viktig punkt i dessa intyg.

    Ibland söker patienten dock utan att själv riktigt ha förstått varför. Det kan t ex. vara en arbetsförmedlare som tyckt att vederbörande skulle söka läkare, och man förstår att det kanske mer är handläggarens egen villrådighet som är orsaken.

    I vår tid har sjukvården fått ersätta flera samhällsfunktioner som tidigare fanns till hands. Sjukvården har blivit en centralpunkt som nästan alltid är öppen och bemannad med vänliga och hjälpsamma människor. Därför anser jag också att folk söker av skäl som egentligen inte har med hälsa och sjukdom att göra. Men även dessa personer måste läkare lära sig bemöta och kanske länka dem vidare till andra passande verksamheter i stället för sjukvården.

    Patienter som hitta på, som söker fast de inte alls är sjuka, finns de? Tydligen, eftersom det på tv visats bilder av rullstolsbundna ryggskadade som setts spela golf på semester. Föräldrar som tvingade sin dotter spela autistisk och utvecklingsstörd i flera år eller liknande. De rena fuskarna är nog inte så många, men sjukvården ser och upptäcker dem någon gång när de söker med föregiven somatisk eller psykiatrisk symtomatologi.

    I en artikel beskrev en författaren några verkliga simulanter han stött på inom den psykiatriska vården och gav några gemensamma drag: Någon annan för patienten talan. Patientens uppträdande är ovanligt bisarrt eller extremt, t ex faecesinkontinens. Den kroniska funktionsnedsättningen är extrem. Patienten kan t ex. inte hantera bestick. De rapporterade symtomen är omöjliga, exempelvis slåss inte hallucinationer med varandra. Anamnesen innehåller motstridiga uppgifter. Anamnes och beteende är motstridiga. Sjukdomsförloppet innehåller atypiska symtomväxlingar. Patienten är under lång tid oanträffbar eller hör inte av sig förrän det är dags för nytt läkarutlåtande.

    Oftast är det en ekonomisk vinst som ligger bakom de försöken. Patienter som drar en vals för att få ett recept eller en sjukskrivning stöter sjukvården på vid enstaka tillfällen, men ofta rör det sig då om t ex. missbrukare som försöker bluffa och inte simulanter i egentlig mening.
    Inom psykiatrin finns några tillstånd som kan uppfattas som simulering men som faktiskt är psykiska sjukdomar. Olika somatoforma syndrom kan uppfattas så, liksom patomimier, där patienten framkallar symtom för att anta en sjukroll men utan att få någon synbar vinning av det.

    Ska läkare misstänka att patienter som söker hjälp har en annan agenda och är ute efter att bluffa till sig sjukpenning, intyg eller sjukersättning, och ska läkare lägga kraft på att avslöja dem? Jag anser att det är viktigt att läkare är medveten om problematiken men det finns en risk att läkare kan hamna i en situation av evig misstro, och det kommer att skapa mer problem. Uppkommer misstanken ska man förutsättningslöst värdera sina misstankar. Man kan även be sin kollega göra en förnyad medicinsk bedömning av vad som framkommit och kanske att kollegan också träffar patienten i ett sådant fall, men i övrigt måste läkare utgå från att patienterna är ärliga och talar sanning.

Lämna en kommentar