Hoppa till innehåll

Differentialdiagnostik – må dåligt – 3

april 19, 2014

Då är vi framme vid tredje steget av att försöka utröna varför vår patient mår dåligt. Nu börjar det bli dags att remittera till specialistpsykiatrin (eller möjligen neuropsykiatrin, om man befinner sig i Kronoberg). Den första urskiljningen av dåligt mående sker vanligtvis med fördel inom primärvården.

Alkohol och drogvanor
Omkring en miljon svenskar dricker mer alkohol än de borde göra. Nästan lika många har någon gång provat illegala droger.
Jag är ingen generell alkoholmotståndare. Jag kan se fördelarna, för en blyg och socialt försiktig befolkning, att få släppa lite på hämningarna. Tyvärr är det tveklöst så att alkohol är en av de största orsakerna till att vi mår psykiskt dåligt, och att psykiatriska insatser inte fungerar.
Den som dricker alkohol, eller använder andra droger, är sällan särskilt öppen med det. Många verkar resonera som så att ”om man berättar för läkaren att man dricker, så kommer denne bara att försöka få en att sluta” (och då har man helt rätt – det är precis det som händer). Man vet vanligtvis om att det är alkoholen som är problemet, men man hoppas på en insats eller ett läkemedel som kan ta bort de negativa effekterna av drogandet, så man kan fortsätta och behålla de positiva effekterna av drogandet. Något sådant läkemedel finns inte. Den som mår dåligt av drogande måste välja om den ska sluta droga eller fortsätta må dåligt.
Att ställa båda diagnoserna ”Blandat ångest och depressionstillstånd” och ”Alkoholberoende” är helt onödigt. När man får diagnosen ”Alkoholberoende” så ingår det att man mår dåligt (eller beter sig illa) i diagnosen.

Behandling
Behandlingen är inte det svåra här. Det svåra är att få fram informationen att patienten drogar. Den myndighet som har huvudansvar för missbruksbehandling är kommunen. Psykiatrin har ansvaret för abstinensbehandling, vilket är den akuta avgiftningen.

Störningar
Neuropsykiatriska störningar (däribland psykisk utvecklingsstörning/förståndshandikapp) och personlighetsstörningar för med sig risken att hamna i olika former av psykisk ohälsa. Återkommande kriser, förmåga att hamna i situationer som man inte kan anpassa sig till, eller ta sig ut situationer, som man redan har hamnat i, ökad risk för depressioner, ökad risk för missbruk.
När behandlingar inte fungerar eller inte ger bestående funktionsförbättring kan det vara dags att börja fundera över om patienten lider av någon typ av störning.

Behandling
Läkemedel kan ha effekt vid störningar. Centralstimulantia vid ADHD bör naturligvis prövas. Antidepressiva vid personlighetsstörning inom kluster C och neuroleptikum vid personlighetsstörningar inom kluster A, är också adekvata insatser. Stämningsstabiliserande läkemedel vid personlighetsstörningar inom kluster B kan prövas.

Huvudbehandlingen av störningar är dock (som jag tagit upp tidigare):
1. Alkohol och drogfrihet
2. Kunskap om egna begränsningar och kvaliteter
3. Meningsfull sysselsättning
4. Struktur, strategier, miljöanpassning och hjälpmedel

Terapiresistent affektiv sjukdom
Detta upplever jag är ovanligt, men naturligtvis viktigt att leta efter. Affektiva sjukdomar (Depressioner och bipolär sjukdom) kan ta sig flera olika uttryck och kan också vara svårbehandlade. Den affektiva sjukdomen kan i stunden se ut som en störning. Den kan också ha lett till en överkonsumtion av alkohol eller droger vilket gör det mycket svårt att differentiera mellan tillstånden.

Behandling
Återigen är behandlingen inte det svåra. Det som tycks fördröja korrekt behandling är ofta läkarens försiktighet. Man duttar lite med olika antidepressiva läkemedel, som patienten redan prövat. Petar kanske in lite vid-behovs läkemedel för att minska de mest plågsamma symtomen.
Får man misstanken om att patienten lider av en terapiresistent affektiv sjukdom ser jag ingen mening med att tveka:
1. Alkohol och drogfrihet (tråkigt, jag vet, men droger och depression är en dålig kombination)
2. ECT, Litium, Anafranildropp…

Avvikande läkemedelstålighet
Ett fåtal människor har genetiska egenskaper som gör att de tar upp eller eliminerar sina läkemedel på annat sätt än den genomsnittliga befolkningen. Det kan alltså krävas en bråkdel av läkemedlet eller en betydligt högre dos än rekommenderat för att den tänkta effekten skall uppnås.
Om diagnosmisstanken är stark, men läkemedlet inte fungerar, kan det vara läge att ta ett koncentrationsprov för att se om mängden läkemedel i blodet är på en adekvat nivå.
Därefter kan nytt blodprov tas för genetisk screening för att fastslå om patienten har avvikande läkemedelsupptag.

Behandling
Det finns ingen genterapi som behandlar bort dessa avvikelser. Åtgärden är att styra läkemedelsbehandling så att den blir individuellt anpassad efter patienten.

”Skamfyllt” trauma
Detta är viktigt, men samtidigt svårt!
Vissa patienter har råkat ut för något hemskt, eller befinner sig i en långdragen hemsk situation eller kanske själva är förrövare. Patienten upplever situationen som så skamfylld att den inte kan förmå sig att berätta för sin läkare eller terapeut, men mår samtidigt så dåligt att den inte kan fungera i livet. Kanske har patienten utsatts för övergrepp inom familjen, men vågar inte berätta, av missriktad lojalitet mot förövaren. Kanske upplever patienten själv att den är skyldig till det inträffade.
Som diagnostiker kan vi aldrig vara säkra på att vi har fått hela historien. Vi kan aldrig utgå från att patienten ljuger, men vi måste vara medvetna om att vissa ämnen gör för ont att prata om.

Man kan ha olika inställningar kring detta. Ibland kommer åsikten att man ska prata trauma med patienten och vara noggrann med att leta efter om det kan finnas något hemskt i patienthistorien som kan förklara det aktuella måendet.
Av bister erfarenhet anser jag att det är fel väg att gå. Risken är oerhört stor att patienten konstruerar ett trauma (en påhittad historia) för att få hjälp/bli sedd/bli uppmärksammad. Ibland konstruerar patienten ett trauma bara för att behandlaren skall bli nöjd. Behandlaren har frågat så mycket efter trauma och patienten vill vara snäll mot behandlaren (jag vet att detta låter märkligt, men det är inte alls ovanligt). Risken är att patienten sitter fast i en påhittad historia istället för att få adekvat hjälp. Låt oss kalla detta ”Sture-Bergwall-syndromet”
Patienten kan också konstruera ett trauma för att undvika att prata om det egentliga traumat, som är allt för plågsamt att ta upp

Behandling
Detta är naturligvis oerhört knepigt. Vi ska alltså behandla ett dåligt mående där vi inte vet orsaken, och här är risken enorm att vi felbehandlar.

Det finns ingen lösning på detta dilemma, men vi måste ändå ha ett förhållningssätt. Min grundinställning är följande:

1. Leta inte efter trauma. Fråga efter det med icke-värderande frågor, men fortsätt inte fråga vid nekande.
2. Följ patienten under en tid. Vid femte besöket kan förtroendet ha växt och patienten vågar berätta.
3. Följ patienten i en gruppbehandling. När andra patienter berättar kanske skammen minskar
4. Målstyrd behandling. Vi kanske inte alltid måste veta allt om patienten, men vi kanske ändå kan vara överrens om målen (som bör vara någon form av förbättrad funktion). Kanske kan den förbättrade funktionen göra att patienten vågar berätta om sitt trauma, eller hitta en lösning utan vårdens hjälp.
5. Avsluta patienten. Om differentialdiagnostiken inte går framåt och behandlingen inte hjälper, då skall vi inte behandla i blindo. Jag har sett alldeles för många fel- och överbehandlade patienter för att kunna etiskt försvara långdragna insatser som inte leder framåt.

2 kommentarer
  1. Mycket intressant inlägg!

    Det är lite komplicerat att förstå vad är missbruksvård, alkoholmissbruk, alkoholberoende, läkemedelsmissbruk/läkemedeberoende/narkotikamissbruk/narkotikaberoende?

    Jag tolkar att när missbruksvård sköts av sjukvården handlar det oftast om avgiftning, dvs. att behandla obehagliga, ibland livsfarliga abstinenssymptom eller om läkemedelsbehandling av till exempel alkoholism och heroinberoende. Men sjukvårdens missbruksvård är oftast en del av psykiatrin men det krävs ingen specialistutbildning för att arbeta med detta även om de flesta läkarna är psykiatriker. Jag har uppfattat att det finns också missbruksvård som inte är medicinsk/psykiatrisk och som drivs av kommunernas socialförvaltningar och deras missbruksenheter. Därutöver finns en stor och oöverskådlig sektor med privata vårdgivare som säljer missbruksvård vid mottagningar och på behandlingshem.

    Jag tolkar att ordet missbruksvård ersätts allt oftare av beroendevård som har en mer medicinsk klang. I medicinsk diagnostik betyder alltså missbruk att någon tar alkohol/droger/läkemedel så att det uppstår sociala problem, t ex. så att familj, utbildning, jobb etc. havererar. Att vara beroende är något annat. Det betyder att hjärnan kräver droger för att inte ställa till med obehag för resten av kroppen, dvs. abstinens och sug. Beroende kvarstår livet ut och återfall är regel och inte undantag. Det är alltså lättare att sluta än att inte börja igen och dålig karaktär är med dagens kunskaper sällan det rätta ordet för en person som återfaller i missbruk. Jag tolkar att ett annat sätt att uttrycka skillnaden mellan de medicinska diagnoserna missbruk och beroende är att det vid missbruk råder en avig relation mellan en person alkohol/drogintag och den sociala omgivningen, medan det vid beroende handlar om en avig relation mellan en persons hjärna och den aktuella drogen.

    Jag uppfattar att det vanligaste förstås är alkoholberoende. Man har beräknat till exempel att 17 procent av alla män och 8 procent av alla kvinnor som sökt på vårdcentraler är högkonsumenter av alkohol. En femtedel av all sjukhusvård orsakas av alkohol. Alkoholen är också den stora imitatören och finns med i otaliga somatiska och psykiska sjukdomstillstånd. Den ligger också bakom familjetragedier, olyckor och personlig misär. Svenskarna och spriten är en lång och för det mesta rätt sorglig historia. Alkoholen är dock densamma och ställer till med samma elände nu som förr.
    Det lönar sig sällan att fråga patienten hur mycket de dricker eftersom de flesta dricker ett gals vin till maten vid festliga tillfällen. Det finns inget som är så svårt för personer med alkoholproblem som att erkänna att de har problem. Därför är det bästa att ha alkoholproblematiken i minnet i alla vårdsammanhang.

    Jag har uppfattat att läkemedelsmissbrukaren är ofta en stor konsument av sjukvård och dyker upp på många vårdinrättningar. Ibland finns ett genuint smärta eller ångesttillstånd i botten som välmenande och snäll läkare försöker behandla med farmaka med beroendepotential. Jag uppfattade att patienterna är ofta synnerligen farmakologiskt bevandrade och kan direkt svara på vilka mediciner som fungerar eller inte. Jag tolkade att ibland spelar de upp en liten scen och berättar att de fått låna en tablett av vänner eller grannen som var jättebra och tog bort alla besvär. Min erfarenhet är att läkemedelsmissbrukaren ringde och meddelade en påhittad historia t ex. tappat tabletterna och behöver ett recept, genast. Förre hade receptet ätits upp av hunden eller lagt i byxorna som tvättats eller glömts på landet. I e-receptens tid har åtminstone det upphört. Det är komplicerat att veta vad är vad?

    Förutom det rena, iatrogent skapar läkemedelsberoendet förekommer läkemedelsmissbruk som en del i blandmissbruk. Jag har uppfattat för 25-30 år sedan var blandmissbruk ovanligare men sågs då och då hos patienter med samtidig psykisk sjukdom. Annars höll sig missbrukaren i regel till sina favoriter berusningsmedel. Nu tycks det inte alls vara ovanligt med ett ohämmat blandande av vad som finns till hands i form av droger, tabletter eller alkohol. Huruvida det talar för en ökad samsjuklighet med psykisk sjukdom hos missbrukarna är värt att reflektera över.
    Jag anser att få av de läkemedel som missbrukas behövs skrivas ut akut. Man kan hänvisa till ordinarie läkare på kontorstid. För patienter som har ett läkemedelsberoende och för vilka det finns risk för abstinenstillstånd är situationen annorlunda, men inte heller de ska medicineras av till exempel en vårdcentrals- eller företagsläkare. De ska också hänvisas till beroendemottagning.

    Jag uppfattat att narkotikamissbruk betydelse olagliga droger, inte narkotikaklassade läkemedel, är vanligare hos yngre men förekommer i alla åldrar. Men ingen vill skylta med att man knarkar, och man berättar sällan spontant. Det finns en tendens, särskilt hos yngre, att förringa riskerna, och det kan göra att man inte berättar, särskilt om missbruket är sporadiskt, rekreationellt helgmissbrukande. Alla droger som kan vara aktuella, cannabias, anfetamin, kokain, ecstasy, svampar, opiater, designade internetdroger och så vidare, bör man tänka på när en ung person söker för sömnproblem, ångestladdning, depressivitet och irritabilitet. Många tidigare kompulsiva injektionsmissbrukare, som inte gått under av somatiska komplikationer, tycks med åren tröttna på det hektiska narkomanlivet och går över till alkohol. De är oftast märka både till kropp och sinnen av de många åren i missbrukarvärlden men kan därutöver ha ångesttillstånd och depressiva besvär som kan vara behandlingskrävande. Att föra frågan på tal kan kännas knepigt. Själv skulle jag inte som behandlar fråga ”Knarkar du? Utan ” Hur du någon gång provat olagliga droger? Det skulle kanske kännas lite neutralare, och formuleringen antyder också att man utgår från att det varit engångstillfällen.

  2. Jag anser att traumadrabbade människor är ofta ovilliga att be om hjälp överhuvudtaget. Varje människa har sin sammanbrottspunkt men samtidigt är det så att vissa individer har lättare än andra att bryta samman/förlamas och isoleras av skräck. Min erfarenhet är att de traumatiska händelserna beror också i viss utsträckning på den drabbade personens återhämtningsförmåga.
    Jag menar att förmågan att bevara de sociala banden och finna strategier för att aktivt ta itu med problemen även i extrema situationer anser jag i viss utsträckning skydda människor från att senare utveckla isolerat handlande utan samröre med andra.

    Men jag anser även om människor med stor återhämtningsförmåga har de bästa chanser att klara sig relativt oskadda, finns det ingen personlig egenskap hos ett offer som i sig är tillräcklig för att ge ett tillförlitligt skydd. Vid tillräckligt grav traumatisk utsatthet är ingen människa immun.

    Många som har svårt att hantera sina traumatiska upplevelser söker till slut hjälp inom den psykiatriska sjukvården. De erfarenheter som utgör kärnan i ett psykiskt trauma är att man görs maktlös och att banden till andra klipps av. Tillfrisknandet grundar sig därför på att överlevarens självbestämmande återställs, att nya band och aktiviteter skapas. Det går inte att uppnå i isolering eller gömma sig i en psykiatrisk avdelning. Jag anser att med hjälp av de förnyade banden till andra och meningsfulla aktiviteter återskapar överlevande de psykiska förmågor som skadas eller deformerades av de traumatiska upplevelserna. Traumadrabbade måste själv vara den som verkställer sitt eget tillfrisknande. Andra kan ge henne råd, stöd, assistans, tillgivenhet och omsorg, men inte bota henne/honom. Många välvilliga och välmenande försök att hjälpa traumadrabbad misslyckas just därför att denna grundläggande princip att återge henne/honom självbestämmande förbises. Inget ingrepp som fråntar överlevaren självbestämmande kan främja hennes tillfrisknande hur mycket det än tycks gagna hennes eget omedelbara intresse.

Lämna en kommentar