Hoppa till innehåll

Pokorny

juni 7, 2014

Jag har vid flera tillfällen refererat till (och kommer att fortsätta referera till) denna studie av Alex D. Pokorny – publicerad 1983.

Pokornys studie är prospektiv och undersöker huruvida det är möjligt att förutse vilken individ som löper risk att ta sitt liv. Ca 4800 patienter var med i studien och den pågick under drygt fyra år.

Resultatet är tydligt. Även om man hittar patientgrupper där risken för självmord är högre så sammanfattar man att det inte är möjligt att identifiera vilken enskild person som kommer att ta sitt liv. ”Identification of particular persons who will commit suicide is not currently feasible, because of the low sensitivity and specificity of available identification procedures and the low base rate of this behavior”.

Man ska naturligtvis inte köpa en studie utan att studera den närmare och värdera resultaten.
Jag kan inte finna några uppenbara fel i studien. Jag har heller inte hittat någon annan kritik mot studien. Jag har inte hittat någon annan studie av samma dignitet som bevisar motsatsen.

Av det vetenskapliga underlag vi har idag kan vi alltså, med hög säkerhet, säga att vi inte kan utföra suicidriskbedömningar på individnivå.

Länk till abstract

6 kommentarer
  1. Intressant inlägg!

    Läs artikeln av ”En i stort sett omöjlig uppgift som (i Frankrike) kan leda till åtal och straff” av Hans Olsson med dr, överläkare, vuxenhabiliteringen och psykosvården. Läs även kommentaren i artikeln.

  2. Hej!

    Tyvärr närmar vi oss nog den utvecklingen att det kommer att bli rättssak av suicidriskbedömningar och farlighetsbedömningar. Man undrar hur den vetenskapliga expertisen tänker hantera det. Kommer man att offra den enskilde medarbetaren, för att man inte vill ifrågasätta sina teorier?

    Mvh Anders

  3. Jag anser att i grunden handlar det hela om etik och, i förlängningen, om vetenskap och psykiatri kan motstå politiska påtryckningar eller ej.

    Hälsningar, AS

Trackbacks & Pingbacks

  1. Generell suicidprevention | dralbinsson
  2. Suicidriskhantering | dralbinsson
  3. IVO – Den största patientsäkerhetsrisken inom psykiatri | dralbinsson

Lämna en kommentar