Hoppa till innehåll

”Fördomar om psykisk sjukdom hindrar många att söka hjälp”

september 3, 2014

I dagens läkartidning läser vi följande rubrik:

Fördomar om psykisk sjukdom hindra många att söka hjälp

Artikelförfattarna Stain/Wasserman från NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) skriver sin artikel utifrån uppgifter från Europa. Ca 1/3 av européerna uppfyller vart år kriterier för psykisk sjukdom, ca 1/3 av dessa erhåller vart år specialistpsykiatriska insatser för sin sjukdom. (Med enkel matematik: 1/9 av européerna upplever psykisk sjukdom och får behandling av specialiserad psykiatri! 2/9 upplever psykisk sjukdom men får inte specialistpsykiatrisk behandling)
Man menar att en viktig orsak till detta är det låga förtroendet för psykiatrin och att ”arbetet med att öka förtroendet för den psykiatriska vården måste prioriteras…”

Jag kan hålla med om att förtroendet för specialistpsykiatri är rätt lågt ute i samhället. Huvudorsaken till det låga förtroendet är, enligt min åsikt, en vinklad massmedial uppmärksamhet som fokuserar på det som gått fel i vården. Orsaken till att massmedia tror att vården har gjort fel är för att IVO menar att vården gjort fel. Orsaken till att IVO menar att vården gör fel är att NASP menar att det finns ett rätt, och att detta inte har utförts i de enskilda fallen.
Således är alltså NASP en av de största bovarna till det låga förtroendet för den psykiatriska vården.

Det står dock inte i artikeln…

2 kommentarer
  1. Kin permalink

    Inte enbart. Jag vet många som inte söker hjälp, för ”det är inte lönt om inte är självmordsbenägen”.

  2. …fast rent språkligt är det nog ingen fördom, utan upplevd verklighet, tyvärr.

    Min åsikt är ju att vi inom psykiatrin bör prioritera de patienter som har bäst nytta av våra insatser, inte de som uttalar mest livsleda, men verkligheten ser nog ut som du beskriver.

    Med vänlig hälsning Anders

Lämna en kommentar