Hoppa till innehåll

Differentialdiagnostik – må dåligt 4

september 20, 2014

Det är vanligt med dåligt mående i samhället. Psykisk ohälsa kallas det för som en sammanfattande term. Söker man sjukvården med dåligt mående får man allt som oftast en depressionsdiagnos (möjligtvis en Ångest UNS-diagnos eller möjligen en Blandat ångest och depressionstillstånds-diagnos). Inte sällan får man erbjudande om behandling av sin nya diagnos. Både läkemedel och samtal är bevisat effektiva mot depression. Det är bra, om man har depression.
Det finns andra orsaker som gör att man mår dåligt där behandling emellanåt kan lindra besvären, men där behandlingen också kan förvärra besvären:

Tristess
Det är tråkigt att ha tråkigt. Anhedoni (ointresse av tidigare lustfyllda aktiviteter) är ett kriterium för depression och kan lätt förväxlas med detta. Många uppfattar vardagen som tråkig med en oavbruten kedja av rutiner som måste utföras (Jobba – slöa framför TV – Sova…).

Behandling: Skaffa en hobby, Gå en kvällskurs, Börja träna. Sätt upp ett mål i livet och jobba mot det, t.ex. en utlandsresa. (Att köpa en rolig grej på ett stort teknikföretag kan användas som kortsiktig lösning men tenderar att gräva hål i plånboken vid upprepad tristess)

Skuld och skam
Den definition av dessa begrepp som jag har lärt mig och trivs med är:
Skuld: Den obehagliga känslan av att man har gjort något fel
Skam: Den obehagliga känslan av att andra ska tycka man har gjort något fel
Dåligt samvete är en effekt av skuldkänslor. Isolering och undandragande kan bli en effekt av skam. Båda tillstånden kan ta ett paradoxalt uttryck med ökad irritabilitet och ohövlighet, som ett slags skydd mot att behöva känna känslorna.

Behandling: Skulden botas av att ta på sig ansvar be om ursäkt. Kan kännas övermäktigt men är i själva verket ganska enkelt. Skam förvärras av stolthet och botas således med en ökad portion ödmjukhet. Vi är inte mer än människor, vi gör fel ibland.

Bitterhet
Bitterhet är ett riktigt gift som kan förtära människor fullständigt. Bitterheten tycks kunna pågå i årtionden, emellanåt livet ut. ”Tiden läker alla sår”-begreppet tycks inte gälla bitterhet. Bitterhet är på flera sätt motsatsen till skuld, vår uppfattning om att någon annan har begått en oförrätt mot oss. Bitterheten kan också uppstå från egna felbeslut eller ren otur. Det är sällan bitterheten klaras upp med att den som har begått oförrätten ber om ursäkt eller ändrar sitt beteende, även om det är det den bittre önskar (och, även om det sker så ligger tyvärr bitterheten ofta kvar ändå)

Behandling: Att ge förlåtelse. Det spelar ingen som helst roll om någon har bett om ursäkt eller om personen har förtjänat förlåtelse. Att ge förlåtelse i dessa fall handlar om att rädda sitt eget själsliv. Genom att ge förlåtelse kan vi lägga bitterheten bakom oss och dessutom konstatera att vi är större och bättre människor än den som begått oförrätten från början.
En alternativ behandling mot bitterhet är naturligtvis hämnden, men denna rekommenderar jag inte. Den kastar oss bara in i ett annat dåligt mående, skuld, eller får oss att uppfylla ett kriterium för antisocial personlighetsstörning. Inget av alternativen är bra.

Sorg
Förlust av någon uppskattad individ/varelse (via separation, flytt eller dödfall) eller någonting annat som vi håller av (ett sammanhang, ett ting, vår ungdom…). Känslan är inte på något sätt patologisk och ska inte uppfattas som ett sjukdomstillstånd. Den är en del av livet.

Behandling: Sorg ska inte behandlas. Däremot kan sorg ibland behöva tidsbestämmas. I vissa tider har det funnits regler för hur lång en sorgeperiod ska vara, framför allt efter en förlust av sin partner. I modern tid gör man sig emellanåt löjlig över fenomenet att det ska finnas en social kod över hur länge man bör vara ledsen. Själv tror jag att det kan vara en hjälp ur sorgen att ha en tidsgräns. Sorgen går nämligen över i dåligt samvete efter en tid. När har man rätt att uppskatta livet igen efter tragiska händelser? Man behöver kanske inte känna dåligt samvete för att man känner lycka ett år (två år, tre år?) efter förlusten.

Beslutsångest
Att inte kunna bestämma sig kan vara ett elände. Det finns för och nackdelar med alla beslut men tar. Många av dessa kan man förutse, vissa handlar om ren slump. Man kan aldrig vara säker på att man gör rätt.

Behandling: Att välja att inte fatta beslut också är ett beslut. Det ä lättare att fatta ett beslut om man samtidigt bestämmer när man ska utvärdera. Plocka fram den gamla För-och-emot-listan, eller: Överlåt beslutet åt någon pålitlig person och följ beslutet den fattar. (I det sistnämnda fallet får man inte fuska. Det går inte att gnälla efteråt om beslutet blev ”fel”). Dessutom kan nästan alla beslut omprövas och ändras i efterhand.

Överarbete
Vi lever i en tid då allt för många har för lite att göra och allt för många har för mycket att göra. Förutom arbete ska sociala kontakter, åtaganden, familjen och hushållet hinnas med. När det inte hinns med lurar skulden och det dåliga samvetet bakom hörnet. Paradoxalt nog kombineras överarbete inte sällan med tristess, där var minut av dagen visserligen är uppbokad, men entusiasmen för varje uppgift blir mindre och mindre.

Behandling: Det finns egentligen inga genvägar. Det är bara att prioritera bort de uppgifter som inte måste utföras.

Ensamhet
40% av hushållen i Sverige lär vara enmanshushåll. De flesta av oss är sociala varelser och vi behöver någon typ av umgänge för att må väl. Ensamheten är tyvärr tudelad. Många har kanske en längtan efter sällskap, men har samtidigt svårt med att acceptera andras fel och brister. Ju längre ensamhet vi upplever desto fler egenheter och ovanor skaffar vi oss, som vårt framtida umgänge måste stå ut med (Samborelationer kommer ofta till priset av segdragna diskussioner om toalettsitsars placering, mängden skräp som ryms i en papperskorg innan den behöver tömmas och eventuella behov av räta vinklar vid osthyvling). Med långa tiders ensamhet förlorar vi också vår sociala kompetens.

Behandling: Ensamhet får ses som en förvärvad funktionsnedsättning som kräver rehabilitering för att åtgärdas. Det är vanligen inget som löser sig av sig själv. Det är ju också av vikt att fundera över sin motivation till att ha relationer. Relationer kräver acceptans, kompromissvilja och ödmjukhet för att fungera. Vill man inte öva upp dessa förmågor så får man vanligen vänja sig vid ensamheten istället.

Onyttighet
Att leva ett osunt liv är ofta en riskfaktor för dåligt mående. Fel matvanor, sömnvanor, träningsvanor, dryckesvanor tenderar att främja dåligt mående. I detta fall menar jag dock känslan av att inte ha en funktion och ”vara till nytta” som medmänniska. Det här har sällan med verkligheten att göra. Vad vi faktiskt betyder för andra och hur vi uppfattar detta är skilda saker.
Ett tragikomiskt problem är att vi lika ofta inte vill besvära vår omgivning som vi känner oss onyttiga. För att matematiken ska gå ihop måste det finnas lika många som behöver hjälp som folk som är villiga att hjälpa. Och för att det inte ska bli allt för stor snedfördelning behöver hjälpsökare och hjälpare rotera emellanåt.
Som långvarig patient kan man lätt få känslan av att man alltid är den som behöver hjälp, men ur ett annat perspektiv så är det ju patienten som bidrar till behandlarens försörjning. Dessutom bör ju alltid målet med behandlingen vara maximal självständighet vilket också på sikt leder till möjligheten att åter bistå sin omgivning på sätt man önskar.

Behandling: Att hjälpa någon annan är naturligtvis boten. Hittar man ingen i den omedelbara närheten så finns det antal hjälporganisationer som behöver frivilliga. Att be någon medmänniska om hjälp brukar också bryta isen, det blir nämligen lättare för medmänniskan att be om en gentjänst då.

One Comment
  1. Mycket intressant inlägg!

    Jag tolkar ditt inlägg att i patientens sjukhistoria kan det finnas omständigheter som påverkar sjukdomsbilden och som man behöver känna till för att förstå de uttryck som sjukdomen tar sig. Patienten nämner dem inte alltid spontant, men när man kör fast i diagnostiseringen eller när behandlingen inte fungerar som förväntat kan det vara bra att ställa frågan ”Är det något mer jag borde känna till?”

    Min uppfattning är att många människor/psykiatriska patienter är relativt ensamma. Jag anser att trots att vi klumpar ihop oss i städer och samhällen finns en utbredd ensamhet i vår tid. I många storstäder i vår del av världen lever en majoritet i ensamhushåll, ibland självvalt, men ofta utan att man egentligen vill ha det så. För den som inte hittar en partner kan ett hektiskt sökande göra att man förlorar kontrollen över utelivet och alkohol, hamnar i pinsamma situationer, känner sig utnyttjad, med ett växande självförakt som kan leda till förhöjd ångestnivå och kanske sömnsvårigheter och depressivitet. Den som förlorat sin partner, kanske efter ett långt gemensamt liv, kan få svårt att hitta ett nytt fungerande socialt liv, även om man har barn, andra slaktningar och vänner. Fastän vi lever nära andra är det inte säkert att vi befinner oss i ett meningsfullt sammanhang, och vi kan uppleva oss ensamma mitt i vimlet av människor.

    Jag anser att ensamhet kan drabba i olika åldrar och därför te sig olika. Den som är ung kan känna sig ensam i sina funderingar om sig själv och sin egen identitet, oron för att inte vara som andra, för att man inte ska klara vuxenblivandet. Man kan också känna en direkt fysisk ensamhet om man flyttar till annan ort för studier eller arbete utan att ha någon förankring i ett nätverk på platsen.
    För en vuxen kan avsaknaden av familj bli mer påtaglig. Alla är upptagna med sitt, och även om man har det trevligt och roligt på jobbet är det aldrig någon som har tid att träffas på kvällar eller helger. För en äldre person kan drabbas hårt av ensamheten i och med att de sammanhang man tidigare funnits i bryts upp. Man slutar sitt yrkesliv, förlorar kanske sin partner och mångåriga vänner, barnbarnen bli vuxna, samhället förändras och man känner sig vid sidan av.

    Av min erfarenhet vet jag också att ensamhet kan drabba oss vid förluster eller på grund av att vi tvingas flytta. Den kan också ha funnits lägre för att vi aldrig lyckats komma in i några sammanhang på grund av arbetslöshet eller personliga tillkortakommanden.

    Min uppfattning är att ensamhet gör att vi förlorar vår intellektuella spänst. Att inte få diskutera viktiga dagshändelser eller sätta ord på våra tankar i andra sammanhang gör tankelivet torftiga och leder till att vi också förlorar kognitiva förmågan vi haft.

    Jag tror att ensamhet kan göra upplevelsen av t ex. en depression svårare. Känslan av att inte ha något att leva för kan förstärkas. Symtom upplevs mer plågsamma eftersom man inte kan dela dem med någon eller inte har någon som kan avleda obehagen. Det är lättare att tappa dagsrutiner när man inte har draghjälp av någon närstående, vilket i sig försvårar möjligheterna till återhämtning. Ensamhet kan också öka sjukvårdskonsumtionen. Kontakten med sjukvården blir kanske en av de få sociala kontakter man har.

    Sjukvården kan inte göra så mycket åt människors ensamhet, men ensamheten kan vara en faktor att ta i beaktande eftersom den påverkar upplevelsen av sjukdom och hur vi förhåller oss till livet i stort. Man löser inte problemet med några milligram mer hit eller dit av ett läkemedel, men man kan kanske göra patienten uppmärksam på att det i denna situation finns något som går att påverka.

    Det är kanske viktigt här att försöka kartlägga patientens sociala sammanhang och uppmuntra sociala kontakter av den typ som du tar upp i ditt inlägg: föreningar, motion, volontärarbete, studiecirklar eller vad som kan passa just den personen. Kanske en depressionssjuksköterska eller psykosociala teamet inom primärvården kan jobba motiverande med sådant både individuellt och i grupp.

Lämna en kommentar