Hoppa till innehåll

Beslut om ny psykiatribyggnad

september 19, 2015

Smålandsposten (SMP) rapporterar under gårdagen att Region Kronoberg har röstat igenom förslaget att bygga en ny byggnad för psykiatrin, och att denna ska ligga på sigfridsområdet och inte trängas ihop med centrallasarettet (CLV). Beslutet var långt ifrån enigt.

SMP koncentrerar sig på prisdiskussionen.
När förslaget att bygga en ny psykiatribyggnad vid CLV dök upp för några år sedan gjordes en första grovkalkyl över kostnaden. De dåvarande styret menade att det visserligen skulle bli dyrare att bygga vid CLV men att man ändå valde denna satsning.
Nu finns ritningarna klara och en mer exakt summa kan beräknas vad den verkliga kostnaden blir. Det visar sig att den nya beräkningen, att bygga nytt på sigfridsområdet, är 30% dyrare än grovkalkylen för tre år sedan. Det kanske inte var en så stor överraskning egentligen.

De initiala reaktionerna på kliniken var lite blandade men kan sammanfattas i kategorierna:
1. Framtidsoptimism
2. ”Jag tror det när jag ser det”, och
3. ”Jag går i pension innan det är klart”

Bygget ska stå klart årsskiftet 2018/19

One Comment
  1. Jättebra beslut!

    Det gläder mig att Region Kronoberg har röstat igenom förslaget att bygga en ny byggnad för psykiatrin. Sigfridsområde är ett vacker, lugn och trygg/stabil stadsdel för psykiatriska patienter.

    Jag hoppas att psykiatrin får nu lokaler som är anpassbara för psykiatriska patienter. Det är viktigt att de bli utformade i enlighet med aktuell forskning om läkande psykiatriska vårdmiljöer, så att lokalerna stödjer verksamhetens arbete och ger utrymme till utveckling. ”Visionen bör vara att skapa en ljus, lugn och harmonisk byggnad med god överblick, mycket dagsljus, vackra utblickar och en läkande miljö där både personal och patienter kan känna trygghet, lugn och tillförsikt”.

    Du skriver att SMP koncentrerar sig på prisdiskussionen. Psykiatribygget blir dyrare än planerat/ursprungsplanen och det kan skapa lite debatt. De ekonomiska styrande insatserna är de som oftast visat sig ha mest kraftfull inverkan på vårdens verksamhet. Samtidigt är det även de ekonomiska styrinstrumenten som skapar mest debatt och ifrågasätts ur olika synvinklar. Men hur mycket kan man tillåta att ekonomiska incitament styr vården och dess utformning? Psykiatrin gör nytta och har en given roll i sjukvården och samhället, men denna måste moderniseras, utvecklas och renodlas. Allmänhet vill nog ha en välfungerande psykiatrisk verksamhet av samma kvalitet som sjukvården i övrigt.

    Region Kronoberg har inte investerat under de senaste decennierna på psykiatriverksamheten. De har mest varit fokuserade på att reducera vårdplatser, permanenta omorganisationer och personalnedskärningar, de senaste decennierna. Satsningen på nya moderna lokaler för specialistpsykiatrin är mycket viktig vårdinvestering i länet. Psykiatrins och patienternas behov ska stå i centrum för satsningen. Det är viktigt att verksamheten inte bara flyttar in i nya lokaler, utan att psykiatrin från början bygger lokalerna efter verksamhetens behov.

    Allmänheten förväntar nog nu att Region Kronoberg respektera sitt beslut att bygga en ny byggnad för psykiatrin på sigfridsområdet.

Lämna en kommentar