Hoppa till innehåll

Slut på Lex-Maria-kravet?

november 7, 2015

Fick höra ett rykte i veckan och har ännu inte kunnat kontrollera sanningshalten. Kravet på Lex-Maria-anmälan efter suicid ska försvinna… Kan detta vara sant?

I februari 2006 införde dåvarande kontrollmyndighet, socialstyrelsen, ett krav att:

-alla suicid, där personen har haft en vårdkontakt senaste månaden, ska anmälas enligt Lex Maria.

Lex Maria är en lag som fastslår hur vårdskador ska utredas. I och med kontrollmyndighetens krav bestämdes det alltså att alla självmord alltid ska anses vara vårdskador, d.v.s. orsakade av brister i vården. Under tio års tid har sedan ett vansinnigt utredande pågått. Oinsatta och oerfarna tjänstemän har försökt tolka journaler och lokala rutiner för att hitta på någon felaktighet att slå ner på som kan anses vara orsaken till att ett självmord inträffat. Lokala chefsläkare och internutredare har tävlat om att på alla sätt bistå i vansinnet för att hjälpa kontrollmyndigheterna att hitta på fel.

Det har inte funnits ett spår av vetenskaplighet i utredandet. Det som har ansetts vara totalt fel i det ena fallet har plötsligt ansetts vara rätt i nästa fall. Det har aldrig handlat om att hitta en förklaring till varför en människa tar sitt liv. Det har enbart handlat om att upprätthålla en illusion av patientsäkerhetsarbete, så att politiker, massmedia och allmänhet ska känna sig nöjda. Under tio år har ingen ens kommit på tanken att systematiskt samla in de uppgifter som framkommer för att se mönster och på sikt kunna förhindra framtida suicid.

Kontrollmyndigheternas agerande i denna fråga visar på synnerligen grav inkompetens och en närmast bottenlös dumhet.

Lokalt kan jag påminna mig åtminstone sex kollegor som slutat sin tjänst på kliniken inom ett år efter en förödande internutredning. Sex kollegor är vad som hade behövts för att upphöra med hyrläkareländet på kliniken.

Nu säger alltså ryktet att IVO har beslutat sig för att plocka bort  kravet på Lex-Maria-anmälan efter vart självmord från och med 1/1-2016. Fortfarande finns det krav på lokala internanalyser, och i de fall där det framkommer att självmordet inträffat på grund av vårdskada så ska anmälan fortsatt gå till IVO. Lokala utredare är förmodligen fortfarande så låsta i gamla mönster att de kommer att fortsätta med den invanda rövslickarmentaliteten (ursäkta uttrycket) och rapportera påhittade brister så fort möjligheten uppstår.

Hela denna historia är en vårdskandal av dimensioner. Det enda man har uppnått med utredningsvansinnet är läkare som slutat vara fastanställda och övergått till att vara hyrläkare, närstående som har en kvarstående bitterhet för att vården orsakade ett självmord och patienter som inte vågar söka psykiatri då specialiteten framstår som inkompetent. Samtidigt har man inte lyckats påverka suicidtalen i samhället över huvud taget.

Jag vet inte om IVO slopar kravet på anmälningar för att det inte fungerar eller för att man vill ha lite färre arbetsuppgifter. Vad man naturligtvis borde göra är att införa krav på att anmäla suicid i kvalitetsregister, så att man på sikt skulle kunna hitta samband och riskfaktorer. Det är faktiskt inte så svårt att göra rätt i den här frågan.

…å andra sidan kanske det bara är ett rykte. Vi får väl veta om någon månad.

3 kommentarer
  1. Bra inlägg!

    Tråkigt att höra att dina kollegor slutat sin tjänst på kliniken inom ett år efter en förödande internutredning. De har troligen känt sig utpekad och skyldig eller medskyldig till det inträffad. Självmord är fortfarande tabubelagt, vilket kan bidra till känslor av skam och skuld. Man ifrågasätter sin egen kompetens och ser patientens död som ett misslyckande. Lex Maria-förfarandet förstärker dessa känslor, och mötet med efterlevande kan upplevas som mycket påfrestande, då dessa inte sällan uttrycker stark kritik mot vården. Mediebevakning kan spä på skuldkänslorna.

    Att fastanställda kollegor slutar sin tjänst påverkar patientsäkerheten och kontinuiteten. Detta innebär också att det kan bli alltför tung arbetsbelastning för läkarna som kvarstanna i verksamheten. De som kvarstanna får bära ett ännu tyngre lass. Hyrläkarens roll är att inte ha något övergripande och långsiktigt ansvar för en patientgrupp. Med andra ord, socialstyrelsen/ivo är den största patientsäkerhetsrisken inom psykiatri.

    Det är principiellt vanskligt att utgå ifrån och behandla samtliga självmord som det har begåtts fel, vilket är utgångspunkten vid Lex Maria anmälan. Man måste kunna utkräva ansvar när fel begångna, det är en demokratisk grundsats. Men man måste då som övervakande myndighet också se att de åtgärder man förväntar sig av en verksamhet är rimliga, med respekt för den verklighet som man är satt att övervaka.

    Men kravet på Lex-Maria-anmälan efter suicid ska nu försvinna. Socialstyrelsen/ivo har under årens lopp engagerat sig i frågan och tagit fram riktlinjer för hur arbetet med självmordsnära personer ska bedrivas. Socialstyrelsen/ivo har misslyckats med sitt uppdrag att minska antalet självmord i landet. Det senaste decenniet finns inte någon påtaglig minskning av antalet suicid. Suicidtalet och suicidförsök har tvärtom ökat de senaste tio åren. Man kan dra slutsatsen att socialstyrelsens/ivo intervention var/är ett misslyckande
    .
    Du undrar om ” ivo slopar kravet på anmälningar för att det inte fungerar eller för att man vill ha lite färre arbetsuppgifter”. Hade den nuvarande plikten ersatts av andra insatser hade man kunnat förstå förändringen. Plikten att utreda enligt lex Maria borde försvinna, medan plikten att anmäla/kvalitetsregister borde behållas och för att kunna hitta samband och riskfaktorer vidgas rejält. På så sätt får vi in data om alla självmord, och resurserna kan satsas på att djupstudera ett utvalt antal fall med hjälp av oberoende experter från många områden. I dag studeras fallen enbart utifrån ett snävt sjukvårdsperspektiv, där resterande omgivning inte tas med.

  2. I många år har förhållandet mellan socialstyrelsen och den psykiatriska vården, särskilt rättspsykiatrin, varit svalt, nästa fientligt. Psykiatrin har sedan många år dragits med stor svårighet som socialstyrelsen/ivo förhållit sig alltför passiv till. Socialstyrelsens/ivo:s arbetssätt har varit änså länge anklagande, kontrollerande och okommunikativ.

    Lyssna gärna låten med Michael Jackson – Beat It. Låttexten säger att man ska resonera istället och prata om det på ett civiliserat sätt.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Suicidriskbedömningens historia | dralbinsson

Lämna en kommentar