Hoppa till innehåll

Brand på Sigfridsområdet

februari 3, 2016

Under gårdagskvällen anlades en brand i psykiatrins lokaler på Sigfridsområdet. Idag anhölls en kvinnlig patient, misstänkt för mordbrand.

Branden startade strax efter klockan åtta på tisdagskvällen och resulterade i att ett rum blev utbränt och ett intilliggande rum brandskadat. Röken har dock gett skador på flera avdelningar och det kommer att dröja några veckor innan man kan använda de värst drabbade delarna igen.

För att lösa den uppkomna lokalbristen har tillfälliga lokaler iordningsställts idag. Det är de gamla avdelningarna 24 och 26 som kommer att användas i väntan på att saneringsarbetet blir färdigt i de rökskadade delarna.

Värst drabbat är allmänpsykiatriska avdelningen.

Under gårdagskvällen utförde personalen ett imponerande arbete med släckning av brand, evakuering av patienter och fortsatt omhändertagande av de evakuerade. Idag har arbetet fortskridit i tillfälliga lokaler, med planering för de kommande veckorna.

 

2 kommentarer
  1. Bra inlägg!´

    Psykiatripersonalens initiala insatser bidrog i hög grad till att inga människoliv krävdes vid den här aktuella branden. Psykiatripersonal som arbetar med psykisk sjuka har den dubbla uppdragen/funktionen av att vårda och behandla, men också att tillse att patienten, medpatienter och allmänheten inte kommer till skada. Det är ett svårt och ansvarsfullt uppdrag att skapa en hög säkerhet samtidigt som vården och vårdmiljön ska vara hälsofrämjande.

    Det är inte ovanligt med försök till anlagda bränder på psykiatriska vårdavdelningar. Oftast släcks dock de mindre bränderna av personalen genom snabba ingripanden med handbrandsläckare. Av erfarenhet vet jag att personal på psykiatriska avdelningar har god brandskyddsutbildning i att använda både handbrandsläckare och inomhusbrandpost. Personal vid psykiatriska vårdavdelningar är förtrogen med överfallslarmet, brandsläckningsinsatser och brandskyddsåtgärder.

    Men det är inte tillräckligt. En brand i sjukhusmiljö/psykiatri kan föranleda mycket kraftig rökutveckling som på ett allvarligt sätt försvårar evakueringen av patienter. Vid den här aktuella branden var troligen samtliga patienter uppgående och lätt att vägleda. Om de istället varit ålderstigna, svårt sjuka och sängbundna hade branden kunnat få mycket allvarligare konsekvenser. Samtliga byggnader inom psykiatrin är inte brandsäker byggnadsklass, är mycket slitna, gamla och därför behövs nybyggnationen av psykiatrin för att öka patientsäkerheten samt arbetsmiljösäkerheten.

    Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson driver inte vidare patientsäkerhetsfrågan och psykiatriutvecklingsfrågan. Han säger ”Personalen fick ut patienterna mycket snabbt. De är omplacerade till lediga platser på vuxenpsykiatrin. De är lugna och omhändertagna”. Ja, det räcker inte långsiktigt att bara omplacera patienterna till lediga platser på vuxenpsykiatrin. Per-Henrik Nilsson är ytterst ansvarig för patientsäkerhetsfrågan i sjukvården/psykiatrin. Samtliga byggnader inom psykiatrin är inte brandsäker byggnadsklass och det är inte ovanligt med försök till anlagda bränder på psykiatriska vårdavdelningar. Psykiatrin behöver akut en ny byggnad för att öka patientsäkerheten och arbetsmiljösäkerheten.

    Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada.

  2. Per-Henrik Nilsson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg och leder arbetet.

    -Efter den senaste tidens brand rapporter av psykiatrin undrar jag fortfarande: Hur ska Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson arbeta för en säker vård och en säker arbetsmiljö i psykiatrin? Jag undrar vidare tar Per-Henrik Nilsson den oro för kvalitén som finns hos patienter och medarbetare på allvar?

    Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson måste sätta patientsäkerheten i fokus och satsa på vårdpersonalen och deras arbetsmiljö. Det är även viktigt att Per-Henrik Nilsson följer den etiska plattformen med människovärdesprincipen, solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen, där kostnadsöverväganden först görs när de två första principerna använts.

    Sjukvård måste få fram ledare som är förebilder och inspiratörer för personalen i deras vård- och behandlingsarbete. När medicinska och etiska värderingar, patientsäkerhet, arbetsmiljö eller yttrandefrihet hotas är det en plikt för Hälso- och sjukvårdsdirektör att visa civilkurage och säga ifrån även om chefskapet riskeras.

    Landstingspolitiker är tysta och kommenterar inte den senaste tidens rapporter av brand problematiken i Vuxenpsykiatrin i Kronobergs län. Landstingspolitiker Suzanne Frank verkar strunta göra en ”kraftfull åtgärd” för att säkerställa patientsäkerheten och arbetsmiljösäkerheten.

    Landstingspolitiker måste kunna garantera en god och säker vård för psykiatriska patienter och en bra arbetsmiljö för psykiatriska medarbetare.

    För att garantera en god och säker vård behöver psykiatrin akut en ny byggnad.

Lämna en kommentar