Hoppa till innehåll

”Kan man göra vettiga suicidriskbedömningar?”

februari 13, 2016

Jag var på föreläsning i torsdags (11/2). Ämnet var: ”Kan man göra vettiga suicidriskbedömningar?” och föreläsare var kollegan Dr Johann Hauksson.

Frågan i rubriken är ställd för det är självklart att det går att göra suicidriskbedömningar, men frågan är om det går att göra en bedömning som har någon träffsäkerhet, d.v.s. en bedömning som kan användas i kliniken och som leder till färre självmord.

Dr Hauksson delar upp suicidriskbedömningen i tre delar:

Riskfaktorer, som handlar om de statistiska riskfaktorerna som finns och som sammanfattas i  skattningsskalor, men som vi också frågar efter i de frågor vi ställer till patienter

Experters intuition, som handlar om magkänslan som en erfaren yrkesman/människa använder sig av för att ”känna på sig” att något avviker från normalfallet.

Patientens svar om suicidavsikt, som handlar om patientens egna uttalanden om sin avsikt att ta sitt liv.

En stor del av föreläsningen upptogs av hur träffsäkert det är att screena för, eller fråga efter, riskfaktorer. Dr Hauksson gick igenom det matematiska resonemanget som ligger till grund för hur vi värderar ett instruments trovärdighet – det vill säga orsakerna till att SBU tidigare har underkänt screeninginstrumenten vid suicidriskbedömning.

Som exempel fick vi siffror från en dansk studie, (Qin P, Agerbo E, Mortensen PB., Suicide risk in relation to socioeconomic, demographic, psychiatric, and familial factors: a national register-based study of all suicides in Denmark, 1981-1997. Am J Psychiatry. 2003 Apr;160(4):765 -72) där olika riskfaktorer för självmord hade sammanställts. I studien fanns siffror som visade att en grönlänning har större suicidrisk än en fastlandsfödda danskar, fattiga har större risk än rika, sjukpensionärer större risk än arbetsföra o.s.v. De största riskökningarna av dessa socioekonomiska faktorer kunde vara så höga som 6x ökad risk för självmord jämfört med genomsnittsdansken. Det låter mycket men man måste komma ihåg att genomsnittsrisken för självmord är oerhört låg.

Inneliggande vård på psykiatrisk avdelning gav ca 50x ökad risk för självmord och veckan efter utskrivning var risken nästan 300x ökad. Månaden efter utskrivningen sjunker den statistiska självmordsrisken igen även om den är fortsatt hög. Det fördes en diskussion vid dessa siffror som naturligtvis kan tolkas som att inneliggande vård, och den utskrivning som alltid följer, är farligt – men som också kan tolkas som att de patienter som inlägges för vård är de som är mest självmordsbenägna.

Dr Hauksson menade att, det faktum att självmordsrisken sjunker en vecka efter utskrivningen talar för att suicidriskökningen är en effekt av den inneliggande vården. Alla andra faktorer (grundsjukdom, socioekonomi, behandlingsinsatser…) är huvudsakligen stabila för patienten 5 dagar efter utskrivning och 10 dagar efter utskrivning.  Om patienten är självmordsbenägen på grund av andra orsaker än den inneliggande vården borde självmordsrisken ligga kvar på liknande nivåer under en längre tid.

För att illustrera det omöjliga med suicidriskbedömningen multiplicerade Dr Hauksson ihop alla riskfaktorer för självmord från det danska materialet. Det vill säga: hur stor är självmordsrisken för en sjukpensionerad, fattig, grönlänning som nyligen lämnat en psykiatrisk avdelning (samt ytterligare riskfaktorer)? Svaret är att den sammanlagda, statistiska risken ligger under en procent. Det är så lågt att det inte blir kliniska användbart. Mer än hundra patienter, som inte har tänkt ta sitt liv, skulle behöva läggas in på avdelning (kanske med hjälp av tvångsvård) för att rädda ett liv.

Att använda riskfaktorer för suicid, vid en suicidriskbedömning, är alltså inte gångbart, enligt Dr Hauksson

Nästa del av föreläsningen ägnades åt läkarens intuition och fick betydligt mindre utrymme. Dr Hauksson tog avstamp i Daniel Kahnemans ”Thinking, fast and slow”. Intuition handlar inte om någon övernaturlig förmåga utan om att hjärnan drar snabba slutsatser av tidigare erfarenheter i relation till nyuppkommen situation. Eftersom våra hjärnor drar dessa slutsatser snabbt kan vi inte säkert förklara varför vi dragit de slutsatser vi gör. Ofta blir det rätt, men vi kan inte förklara varför. För att intuition ska kunna uppstå behövs dock, enligt Kahneman:

  • En miljö som är tillräckligt regelbunden för att kunna förutsägas
  • En möjlighet att lära sig regelbundenheterna genom lång träning

Suicid sker inte med sådan regelbundenhet att det går att förutsäga, och således kan ingen intuition uppstå.

Den sista delen av föreläsningen, patientens svar på frågor om suicidalitet, drogs endast översiktligt och övergick i en diskussion. Det fanns en samstämmighet i kollegiet att det finns gott fog att diskutera suicidalitet med den psykiatriska patienten. Dels för att det är ett kriterium vid depression, dels för att det kan ha en symtomlindrande effekt. Det påpekades också att kontrollmyndigheterna kräver det. Däremot innehåller frågorna – och svaren – kring suicid, en motsägelse, som inte går att komma förbi. Ingen patient, som känner till psykiatrin och som tänker ta sitt liv, berättar för en psykiatriker att den tänker ta sitt liv, för psykiatrikern har den teoretiska möjligheten att stoppa självmordet.  Det kan finnas massor av orsaker till att en psykiatrisk patient berättar för en psykiatriker att den tänker ta sitt liv (att den önskar bli stoppad, att signalera ett hjälpbehov, att provocera, att ansvarsbefria sig…) men det sker inte för att patienten tänker ta sitt liv.

 

Dr Haukssons slutsats var: Det går inte att göra vettiga suicidriskbedömningar!

3 kommentarer
  1. Bra inlägg!

    Patientens svar om suicidavsikt: Patienten som säger sig vilja göra slut på sig, vill kanske signalera ett hjälpbehov av något slag. En inneliggande patient kan uttrycka självmordstankar för att inte bli utskriven eller avfärdad. Den som verkligen har bestämt sig för döden döljer det genom att med ord lugna sina behandlare och dessa personer söker inte läkare.

    Jag har en administratör hennes partner tog sitt liv för cirka ett år. När hon gick hem från sitt arbeta hittade hon honom hängd i vardagsrummet. Han har inte sökt läkare och inte pratat om sina självmordsplaner. De har haft en relativt bra relation och hon har inte märkt att det är något fel med honom. De har levt tillsammans i 20 år. Närstående har i efterhand erinra sig att man iakttagit ett ”paradoxalt lugn” som snarare tolkats som att personen kommit till ro med sitt beslut.

    Experters intuition: Det är förståeligt att läkare vill göra något åt självmordsproblematiken. Men självmordsproblematiken är inte ett medicinsk/vårdproblem primärt. Självmordsbedömning har visat sig vara en svår uppgift. Det är svårt att veta om man har gjort en riktig bedömning om man har bedömt att det förelegat en självmordsrisk, vidtagit åtgärder, och patienten sedan överlever. Det hade kanske den personen gjort även om behandlaren inte hade vidtagit åtgärder. Och det är här som det blir riktigt svårt.

    Suicidriskbedömningsmetoderna saknar dessutom vetenskapligt grund. Att efterfrågan är stor på instrument som sägs kunna se in i enskilda människors framtid är förståeligt men medicinsk vetenskap ska inte tillgodose det behovet bara för att det finns.

    Riskfaktorer: De flesta av riskfaktorerna ligger utanför psykiatrins ansvars- och kompetensområde. Kulturen, värderingar, droger, sociala problem, arbetslöshet, ensamhet, utanförskap, mobbning, diskriminering, ekonomiska problem, problemen i samhället som påverkar självmordsbeteenden är många. Samhällsåtgärder för att minska riskfaktorerna är viktiga för att få ner antalet självmord.

  2. Mycket intressant inlägg. Tror det är oerhört viktigt att öka förståelsen för hur svåra och osäkra suicidriskbedömningar är. Både inom läkarkåren och sjukvården, och hos granskningsorgan och allmänheten. Teoretiskt tror jag många är medvetna om att den här typen av statistik inte låter sig överföras på individnivå med någon egentlig säkerhet, men önskan att ändå kunna bedöma suicidrisk tycks ibland överskugga den medvetenheten.

    Det enda jag inte helt håller med om är den sista punkten, att ingen patient som har för avsikt att ta sitt liv, berättar det för läkaren/annan vårdpersonal. Jag förstår hur du/Hauksson menar, och det stämmer säkert rätt i de flesta fall. Men det kan finnas motstridiga tankar in i det sista. Även den som redan har bestämt sig kan ha en önskan om att bli stoppad eller bli tagen på allvar – samtidigt som beslutet att ta sitt liv i någon mån ”står fast”. Eller så är beslutet så grundmurat att det inte längre spelar någon roll om någon försöker stoppa planerna, beslutet kommer verkställas ändå.

    • Hej T.E. och tack för kommentaren.

      Det ligger mycket i det gamla uttrycket ”ingen regel utan undantag”.

      Resonemanget förs för att det, från bedömarens perspektiv, blir en ologisk och omöjlig situation. Bedömaren ska ta ställning till en utsaga som med all sannolikhet inte stämmer. Utsagan står säkert för något, men inte det som uttalas.

      Det är som en person som går till polisen och säger att den tänker råna en bank, eller en person som går in i en klädaffär och säger ”jag vill inte köpa kläder” eller en person som söker läkare och säger ”jag är frisk”. Eller varför inte Rene Magrittes konstverk av en pipa med texten ”Ceci n’est pas une pipe” (Detta är ingen pipa).

      Jag är en enkel människa som inte förstår underliggande betydelser och dubbla budskap. Jag gör ett bättre arbete när jag får bra information.

Lämna en kommentar