Hoppa till innehåll

SMP om självskadestudie

mars 31, 2016

Lokaltidningen Smålandsposten följer upp tidigare artikel när resultaten från studien börjar falla på plats. Det kanske ska nämnas att det ännu inte räknas som en studie utan ett kvalitetsarbete. För att det ska kallas studie krävs en etikansökan och ett nedskrivet material:

Växjömodell snart känd i hela världen

Texten lyder som följer:

För åtta år sedan svängde vuxenpsykiatrin i Kronoberg 180 grader när det kom till behandlingen av de svårast självskadande patienterna. Nu har man gått igenom journalerna i de 21 tyngsta fallen för att få siffror på vad som fungerat och vilka resultat man fått av den då nya behandlingsmetoden:

Den innehåller bland annat, frikort till sjukvården där patienterna själva kan lägga in sig tidsbegränsat 2-3 nätter. Men också motkrav, patienterna ska inte behöva någon större tillsyn och får inte ha skadat sig själv de senaste 24 timmarna eller hota med att ta sitt liv, då avvisas man. Skadar man sig under inläggningen samma sak.

Svaren efter studien är klara:

* Inläggningstiderna har minskat kraftigt, idag är de nästan helt borta.

* Tvångsinläggningarna är borta.

* Patienterna skadar sig mycket mer sällan.

* Medicineringen har inte ökat väsentligt.

* Fler patienter har fått diagnoserna adhd och autism och kunnat behandlas för det.

Sett till hela vuxenpsykiatrin har 7-8 vårdplatser har kunnat tas bort och patienterna som tidigare tvångsvårdades 150 dagar i snitt på två år slipper.

– Och allt det här är så klart stora vinster. Det är ingen som mår bra av att behöva vara inlåst på sjukhus, säger överläkare Jóhann Hauksson som genomfört studien tillsammans med Almira Begagic och Anders Albinsson.

Han tror att behandlingsmetoden kommer att sprida sig till resten av Sverige.

– Det vore idiotiskt att inte låta sig inspireras av Växjömodellen när vi kan visa den här studien, säger Jóhann Hauksson och berättar om patienter som kunnat lämna psykiatrin, idag fungerar helt normalt utan att skada sig och som jobbar. Han kallar det helt avgörande i flera fall och i andra har förändringarna kommit gradvis.

– Men jag kunde aldrig tro att vi skulle kunna visa de här framgångarna, hade vi tagit fram en tablett med samma resultat skulle vi ha varit miljardärer idag, säger Jóhann Hauksson.

Psykiatrikern Anders Albinsson som en gång tillsammans med Janos Groza vände på behandlingen 2008 påminner samtidigt om att många av patienterna fortfarande lider även om de klarar sig mycket bättre själva.

– Det finns fortfarande ett motstånd inom psykiatrin i Sverige, alla imponeras av vad vi lyckats med när patienterna får bestämma själv. Men alla ryggar också tillbaka med fasa när vi säger att vi ställer krav på patienten, säger Anders Albinsson

– Jag hoppas så klart att det här får genomslag i hela psykiatrin, att man höjer upp patientens egen förmåga att fatta beslut.

Studien ska nu publiceras internationellt.

One Comment
  1. monika permalink

    Jag är tacksam för att jag har fått arbeta efter denna modell. Och fått se att den fungerar och att vi har hjälpt dessa patienter att få ett bättre liv.

Lämna en kommentar