Hoppa till innehåll

Tredagarsregeln!

oktober 1, 2016

Trots rubriken handlar detta inte om telefonregler vid dating. Det handlar om kontrollmyndigheter.

Jag träffade en gammal kollega i veckan. Det var kollegan som en gång i tiden (2003) anställde mig som ST-läkare. Jag och kollegan delar insikten om kontrollmyndigheternas oduglighet när det gäller psykiatri och han påminde mig om ”tredagarsregeln”. Historien om tredagarsregeln lyder som följer:

För 15-20 år sedan hade en patient sökt till vuxenpsykiatrin i Växjö och blivit inlagd. En eller ett par dagar senare uppgav patienten att måendet var bättre och patienten önskade återvända hem vilket läkaren inte hittade några invändningar emot. Tragiskt nog tog patienten sitt liv inom de kommande fyra veckorna, vilket ledde till en händelseanalys. På den tiden utfördes händelseanalyser av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). I sin jakt på att hitta något fel på vården så kom HSAN till slut på ”tredagarsregeln”. Tredagarsregeln innebar, enligt HSAN, att en patients eventuella självmordsbenägenhet inte kan bedömas på kortare tid än tre dagars inneliggande vård.

För den som inte är så insatt i psykiatri kan jag påpeka att det finns ingen tredagarsregel, det har aldrig funnits en tredagarsregel tidigare, och det kommer aldrig att finnas en tredagarsregel igen (när det gäller att bedöma självmordsrisk hos patienter). Tredagarsregeln var bara HSANs tillfälliga lösning för att hitta något fel.

Slutsatsen i händelseanalysen blev alltså att patienten tog sitt liv för att läkaren inte hade följt tredagarsregeln och läkaren fälldes i ansvarsnämnden. Läkaren hade initialt planer på att protestera men insjuknade strax efter i sjukdom och orkade inte ta striden – idag är han död.

Nu för tiden utför inte IVO enskilda händelseanalyser utan man överlåter detta till lokala chefsläkare som uppmanas till samma fantasirikedom som HSAN uppvisade. Som ett tips till den lokale chefsläkare som inte hittar något fel i något ärende går det ju alltid att damma av den gamla tredagarsregeln, och om antalet dagar inte stämmer går det att uppfinna en ny fyradagarsregel, en sjudagarsregel eller varför inte en nittondagarsregel.

One Comment
  1. Bra inlägg!

    Du skriver ”Nu för tiden utför inte IVO enskilda händelseanalyser utan man överlåter detta till lokala chefsläkare /…/ Som ett tips till den lokale chefsläkare som inte hittar något fel i något ärende går det ju alltid att damma av den gamla tredagarsregeln etc”.

    Chefsläkare har övergripande uppdrag omkring patientsäkerhet och kvalitets- och verksamhetsutveckling. Vad som räknas som god kvalitet, patientsäkerhet och vilka metoder och krav som finns förändras över tid. Kontrollmyndigheternas arbetsstrategi gällande patientsäkerhetsarbetet och det systematiska kvalitetsarbetet är inte evidensbaserad och inte heller verklighetsbaserad. Det finns indikationer på att psykiatrivårdens krav på kvalitetsdokument/riktlinjer främst har andra funktioner än att driva det interna kvalitetsutvecklingsarbetet och patientsäkerhetsarbetet.

    SBU-rapporten och forskning har visat att suicidriskbedömnings metod saknar vetenskaplig grund, låsta avdelning förhindrar inte självmord, och händelseanalysmetoden är osäker vetenskaplig metod. Det systematiska kvalitetsarbetet och patientsäkerhetsarbetet uppfattas då snarare som kontroll och ökar inte patientsäkerhetsarbetet.

    Chefsläkarens dubbla roll som chefsläkare och som patientsäkerhet och kvalitetsutvecklings övriga intressenter ställer höga krav på kunskap, etisk medvetenhet och civilkurage.

    Vi sätter stor tilltro till ledarskap i vårt samhälle i dag och bakom detta kan rimligtvis ligga att vi tror att människor har betydelse och att organisationer fungerar bäst om de inte bara styrs utifrån rutiner, regler, dokument, utan att det finns en dimension med centrala värderingar och principer som har betydelse för hur olika beslut tas och handlingar genomförs.

    I en organisation som psykiatrivården finns det intressen som kan stå i direkt konflikt med varandra och då blir det chefsläkarens ansvar att hantera detta. I dessa konflikter måste chefsläkare väga krav från kontrollmyndigheten och politiker, värderingar, intressen och skyldigheter mot varandra.

Lämna en kommentar