Hoppa till innehåll

Nytt kunskapsunderlag om suicid?

maj 14, 2019

”Socialstyrelsen får totalt 11 miljoner kronor de närmaste fyra åren för att ta fram och sprida kunskap om hur självmord kan förebyggas och förhindras” rapporterar Läkartidningen:

Sjukvården ska bli bättre på suicidprevention

Det här skulle man vilja tro var en positiv nyhet men, tyvärr är det samma myndighet som får uppdraget att ta fram en kunskapsöversikt nu som tog fram kunskapsöversikt 2003:

Vård av suicidnära patienter

Dokumentet ”Vård av suicidnära patient” är ett beklagligt hopkok av motstridiga studier, önsketänkande och en vilja av att vara allmänheten till lags. Det är inte en översikt avseende kunskap, som namnet antyder – evidens saknas helt. Dokumentet är viktigt för det sammanfattar tydligt den vidskepelse som ligger till grund för modern suicidprevention. Som historiskt dokument har det därför ett värde, när vi ska förklara för framtidens kollegor, varför en hel medicinsk specialitet ägnade sig åt att försöka spå framtiden istället för att behandla sjukdom.

Dokumentet är fyllt av floskler och tokigheter som: ”Att förutsäga suicid är en vansklig uppgift, men ett strukturerat och omsorgsfullt tillvägagångssätt kan göra prediktionen säkrare” Jag tror att den korrekta termen för denna typ av meningar är: Ordbajs!

Det är relativt enkelt att göra ett kunskapsunderlag när man, som jag, har läst de flesta studier som finns i ämnet:

Idag, 2019, finns det inga bevis för att vi i det enskilda fallet kan förutspå om en individ tänker ta sitt liv inom den närmaste framtiden. Vi har heller ingen insats eller åtgärd som kan förhindra självmord eller som vi vet påverkar individens beslut att ta sitt liv.

Det skulle vara oerhört betydelsefullt att starta i denna ände när det gäller kunskapsunderlag, d.v.s. att gå in med inställningen att vi faktiskt inte har evidens för någonting (och att nuvarande inställning är att det är oetiskt att forska på området). Att fortsätta med att sprida okunskap som dokumentet ”Vård av suicidnära patienter” hjälper ingen och det räddar inga liv. Att dessutom betala 11 miljoner skattepengar för att sprida okunskap, är ett hån mot professionen.

One Comment
  1. Jättebra inlägg!

    Varje självmord är en tragedi och jag uppskattar att myndigheterna försöker sammanställa ett kunskapsunderlag med åtgärder för att förebygga självmord. Tyvärr är det mesta av det samtliga författare inom Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP), skrivet om förebyggande av självmord varit fel eller vilseledande.

    Ingen pålitlig evidens visar att psykofarmaka/läkemedel kan förebygga självmord. Ingen pålitlig evidens visar att terapi kan förebygga självmord. Ingen pålitlig evidens visar att uppföljning efter utskrivning kan förebygga självmord. Det saknas dessutom vetenskapligt stöd för att något skattningsinstrument har tillräcklig tillförlitlighet för att användas för att förutsäga framtida suicid.

Lämna en kommentar