Hoppa till innehåll

APA GUIDELINES for Psychological Practice with Boys and Men

januari 26, 2020

Jag var på ett kort föredrag igår, med Ivar Arpi på kulturnatten i Växjö, där det nämndes att APA (American Psychological Association) patologiserar maskulinitet. Jag kände mig tvungen att googla på detta för att ta reda på vad som låg bakom en sådan uppgift.

Jag hittade APA:s rekommendationer, d.v.s ”Vad ska en psykolog tänka på när den behandlar en pojke eller man?” Det finns ju liknande skrifter om vad en behandlare ska tänka på när den behandlar en personlighetsstörd, en självdestruktiv, en äldre medborgare, en homosexuell person o.s.v.

APA GUIDELINES for Psychological Practice with Boys and Men

Jag hittade också ett resonemang på APA:s hemsida om att… jag vet faktiskt inte… kanske handlade det om att män är mer våldsamma än kvinnor? …och jag tror att man ville förklara det med skillnader mellan manlig och kvinnlig kultur och därmed skapa en behandlingsstrategi. (Fast om det har med testosteron att göra lär strategin inte fungera…?)

Harmful masculinity and violence

Jag kunde inte hitta någonting egentligen om att maskulinitet var sjukligt, utan mer att det kan finnas en skillnad mellan kvinnor och män, åtminstone på gruppnivå. Sedan var det en lååååång text om vad som kan vara viktigt att tänka på, som psykolog, när det kommer till behandling en män. Det var väl inte så mycket att bli upprörd över – förutom att det behövs en sådan text över huvud taget.

Och varför är det onödigt med en sådan text? Jo, för skillnaderna mellan män och kvinnor är inte så stora så att det har kliniskt intresse, och de skillnader som finns går inte på ett användbart sätt att formulera i en text. (Det samma gäller sexuell läggning, ålder, ras o.s.v.). Detta i motsats till texter om patienter med personlighetssyndrom eller neuropsykiatrisk problematik där grupperna är identifierade för att de har likartade problem.

Kön är uppdelat efter biologi och det finns i ett modernt samhälle fortfarande områden där det finns en poäng att skilja mellan män och kvinnor. Idrottstävlingar, omklädningsrum, fertilitet m.m. Genus tycks betyda samma sak som kön men handla om social konstruktion vilket gör att det forskningsmässigt blir lika meningslöst som rasforskning.

Så APA har skrivit en meningslös text men de har inte, vad jag kan uttolka, gjort maskulinitet till en sjukdom.

 

From → Massmedia

Kommentera

Lämna en kommentar