Hoppa till innehåll

Psykiatrins placering

juli 2, 2020

Helgeandshuset i Växjö brukar räknas som en föregångare till vuxenpsykiatrin. Helgeandshus var, under medeltiden, fattigstugor/äldrevård/sjukhus i kyrklig regi (drivna av Den Helige Andes orden).

I Växjö omnämns helgeandshuset första gången i dokument 1318 som mottagare av ett väl tilltaget arv efter hertigarna Erik och Valdemar. Exakt placering av helgeandshuset är något oklar för mig, men beskrivs ”bakom stadens domkyrka vid Växjösjöns strand”.

För att sätta detta i historiskt sammanhang blev Växjö biskopssäte omkring 1170, fick sina stadsprivilegier 1342, och fick gymnasieprivilegier 1643. Växjö var ingen storstad 1318.

Gustav Vasa valdes, av riksdagen i Strängnäs, till Kung av Sverige 6 juni 1523 (därav Sveriges nationaldag). Vasas regeringsperiod kännetecknades av en centralisering och i detta drogs bland annat flera av kyrkans tillgångar in till staten, däribland helgeandshusen. Helgeandshuset i Växjö övergick således till statligt hospital någon gång under 1540-talet.

Hospitalet var, från andra halvan av 1500-talet, placerat ungefär där dagens simhall ligger och låg kvar där till 1795. På bilden syns alltså hospitalsbyggnaden i förgrunden, ovan ekipaget med häst och vagn. Bilden är tecknad från östers höjder .

(Erik Dahlberg – Suecia antiqua et hodierna)

Detta var dramatiska århundraden för Växjö där staden ödelades av danska trupper bland annat 1570 och 1612. Staden brann också ner till grunden vid flera tillfällen, med den kanske värsta förödelsen i bränderna 1658 och 1843.

I tiggarförordningen från 1642 nämns att hospitalen enbart var till för de som inte klarar sig själva genom egen eller släktens försorg. Det gällde alltså ”ursinniga”, ”besatta” och de med smittsamma sjukdomar. Detta tycks vara första gången som det tydliggjordes att de psykiskt sjuka skulle lämnas företräde till hospitalsvården. I praktiken hade de säkerligen haft sin plats inom helgeandshusen sedan dessas tillkomst.

Hospitalet vid Växjösjön byggdes om och byggdes till vid flera tillfällen. Våldsamma inneboenden skiljdes från de lugnare så det bodde i två skilda salar. 1658 var 26 personer boende på hospitalet.

Psykiatrimuseum och kyrka

1795 flyttade hospitalet till Trummens strand. Första byggnaden brann ner, men det som idag är museum står kvar sedan 1826. Italienska palatset stod klart 1857 och det fanns fortfarande kvar en avdelning för psykossjuka där när jag började arbeta i Växjö 2001.

Italienska palatset

1967 övergick ansvaret för mentalvården från staten till landstingen. Termen mentalsjukhus, som använts i något decennium, byttes till Psykiatriskt sjukhus. Sjukhusen öppnades upp och tankar om att integrera de sjuka i samhället förverkligades i hög utsträckning. En tvångsvårdslagstiftning (LSPV) kom till för att reglera under vilka former en patient fick vårdas med tvång. Ett nytt psykiatriskt sjukhus stod färdigt i Växjö 1974 (fortfarande vid Trummens strand, men ett par hundra meter västerut från Italienska palatset), som var i bruk till mars 2020.

Kommentera

Lämna en kommentar