Hoppa till innehåll

Dr App

april 18, 2021

Fortsätter gårdagens tankar med att presentera en ”vision” (kanske är det bästa ordet…):

Jag är inte helt säker på att alla förstår att hälften av allt läkararbete egentligen handlar om att simulera en dator. Samla in data, analysera data, ställa rimlig hypotes, insätta evidensbaserad behandling, utvärdera om det fungerar för den enskilde patienten.

Hur skulle det fungera att ha en App som ersätter läkaren?

Pelle, 55 år, har haft diffusa obehagskänslor i bröstkorgen under flera månader så han besöker Dr App. I ett frågebatteri får Pelle redogöra för sin sjukhistoria, sina aktuella livssituation, sina mat, tränings, tobaks och alkoholvanor innan Pelle för fördjupa sig i sin aktuella problematik. Dr App har inte bråttom, inga andra patienter väntar.

Via sin blodtrycksmanchett/febertermometer/syrgasmätare/hjärtrytmmätare/blodsockermätare/våg/sömnregistrerare/stegräknare kan Pelle delge Dr App sina fysiska parametrar. Dr App har fortfarande inte bråttom. Dr App har aldrig bråttom.

Dr App är programmerad för att reagera för olika anamnestiska uppgifter och olika inmatade värden. Dr App kan ringa upp ambulansen åt Pelle, Dr App kan råda Pelle att söka akut vård, Dr App kan också be Pelle att lämna prover, röntgen eller fysiologiska undersökningar.

Ponera att Dr App konstaterar ett högt blodtryck, för högt alkoholintag och för mycket stillasittande. Dr App kan då skriva recept på blodtrycksmedicin och ge råd om minskad alkoholkonsumtion och ökad fysisk aktivitet. Dr App kan också vara inställd på att kontakta Pelle efter bestämd tid för att påminna om träning och påminna om läkemedelsintag. Efter rimlig tid kan Dr App även be Pelle skicka in nya blodtrycksvärden och fråga efter biverkningar för att se om behandlingen fungerar.

Tänk istället att utfallet blir att Pelle har diffusa bröstsmärtor för att han är nedstämd och har ångest. Dr App skulle fortfarande rekommendera fysisk aktivitet och minskning av alkoholmängden, men kanske behandla med antidepressiva medel istället. Uppföljning sker på samma sätt med frågor om mående och biverkningar

Dr App har all tid i världen för Pelle.

Först måste vi ge Dr App tillåtelse att ställa diagnoser och skriva ut recept, kanske t.o.m skriva intyg. Det här är det svåra beslutet, för vi ser en massa potentiella risker med detta!

Tänk om..

Tänk om Pelle matar in fel information? Ja, det kan hända – precis som Pelle idag kan ge sin läkare fel information vid ett fysiskt möte.

Tänk om Pelle är så sjuk att han istället borde ha ringt ambulans? Ja, det kan hända – precis som människor idag ibland ringer ambulans för sent

Tänk om Pelle ”busringer” bara för att se vad som händer eller bara för att testa om han kan få en medicin eller undersökning han inte behöver? Ja, det kommer säkerligen att förekomma initialt – precis som människor idag får undersökningar för att utesluta högst osannolika diagnoser.

Finns det risk att Pelle har en okänd sjukdom som som Dr App inte känner till? Ja, men den risken är mindre än om Pelle träffar en riktig läkare i ett fysiskt möte

Men vem är ansvarig om det blir fel?

Jag tror inte att patientsäkerheten ökar för att vi har ett patientsäkerhetsarbete som försöker hitta en person att skylla på. Officiellt tror inte de som arbetar med patientsäkerhetsarbete det heller. Man menar istället att det gäller att hitta rutiner som ökar säkerheten och det finns ju ingen som är så noga med rutiner som Dr App. Dr App drivs ju enbart av rutiner!

Idag finns 1177 som ger medicinska råd till befolkningen. Läkarböcker, för hemmet, har funnits i över 100 år. Människor har suttit hemma och diagnostiserat sig själva med diverse krämpor under ett århundrade, eller längre. Vem har ansvar för att detta blir rätt? Är det patienten som läser 1177 eller den som skrivit texten?

Men går det att missbruka vården via Dr App?

Ja. Även Dr App kommer att ha så kallade mångsökare som loggar in dagligen för att kontrollera sin hälsa. Det skulle inte förvåna mig om vi får en ny typ av psykiatrisk diagnos som handlar om att söka allt för mycket digital vård. Denna typ av mångsökare kommer dock inte att ta lika mycket resurser från den personaldrivna vården som dagens mångsökare och Dr App kan mycket väl instrueras att remittera till fysisk läkare efter ett visst antal besök hos Appen.

Det behövs naturligtvis en begränsning initialt vilka diagnoser som får ställas och vilka (och hur mycket) läkemedel som får förskrivas av appen. Jag är tveksam till om det någonsin går att tillåta Dr App att skriva ut beroendepreparat i några större mängder, men jag ser det inte som omöjligt.

Men den andra halvan av läkararbetet?

Det är bara halva läkararbetet som handlar om att simulera en dator. Det finns andra delar i arbetet.

Kirurgiska specialiteter och akutvård kommer förmodligen inte att kunna ersättas av en App de närmaste decennierna.

Tunga medicinska beslut, ofta med etiska frågeställningar, bör vi vara mycket försiktiga med att överlåta åt en dator.

Och det personliga mötet..? När vi får träffa patienten i verkliga livet se hur den går från väntrum till undersökningsrum, se vilka känslor den har, höra andhämtningen, höra dess resonemang -alla ledtrådar som kommer vid det fysiska mötet. Dessa saker missar datorn – men hur stor roll spelar det? Det vet vi faktiskt inte. Förmodligen spelar det väldigt olika roll beroende på vilken patient vi har framför oss.

Och läkarens uppgift och möjlighet att ge tröst, hopp och inspiration? Detta är datorn ofta sämre på – men inte alltid. Jag har träffat en uppsjö av människor som idag menar att de inte fick varken tröst, hopp eller inspiration av läkare av kött och blod. kanske en fördel med Dr App är att man inte förväntar sig detta så man blir inte besviken efter sitt läkarbesök.

Och kontinuiteten ? Visst är det en trevlig tanke med en husläkare som kan följa sina patienter över flera år, men om alternativet är tillfälliga läkare/stafettläkare så kanske Dr App kan erbjuda större kontinuitet

Är det en utveckling som vi bör välkomna?

Jag har egentligen ingen åsikt om det, men det är en utveckling som kommer oavsett om vi välkomnar den eller inte. För mig är frågan om utvecklingen ska ledas av medicinska/etiska drivkrafter eller om den ska ledas av tekniska/politiska/ekonomiska drivkrafter. Jag skulle föredra det förra framför det senare.

En orsak att välkomna denna utveckling är naturligtvis en avlastning av vården. Det skulle ge mer utrymme att träffa de patienter som har störst behov av ett fysiskt möte och faktiskt vara ett steg mot mer jämlik vård

Kommentera

Lämna en kommentar