Hoppa till innehåll

Neuropsykiatriska mottagningen i Växjö

mars 5, 2022

Neuropsykiatriska mottaningen i Växjö är till för de som har stora och svåra funktionsnedsättningar. Ofta rör det sig om svårigheter i sociala sammanhang och uppenbara brister i förmågan att interagera med andra människor. Arbetsförmågan är ofta gravt nedsatt och även enkla arbetsuppgifter kan vara en utmaning.

…dessutom ska mottagningen ta hand om neuropsykiatriska patienter i Kronoberg.

Jag hittade ett gammalt mail (2007-11-26) som jag skrev till närsjukvårdschefen när jag var ST-läkare, i tron att något beslut skulle gå att påverka. 15 år senare tycker jag fortfarande att det var välformulerat och viktigt

Bäste Kjell Grahn

Jag har nåtts av informationen att ”omhändertagande av patienter med neuropsykiatriska störningar kommer att organiseras inom habiliteringen”. Jag känner att jag åtminstone bör framföra min åsikt innan detta beslut är fullständigt och oåterkalleligt.

Bland de svåraste patienterna inom psykiatrin, som vi har idag, är patienter med både neuropsykiatrisk och psykiatrisk problematik. Psykiatrin har en lång historia att, p.g.a. okunskap, felbehandla dessa patienter, vilket förvärrar deras handikapp i onödan.

De svårast sjuka inom denna grupp är de som har flest och längst vårdtider av alla som vårdas inom psykiatrin.NP-patienterna hamnar i den onda cirkeln av att inte få rätt behandling – inte kunna skrivas ut – inte bli stabila – fortsätta att inte få rätt behandling.

Det senaste decenniet har kunskapsmassan ökat och det finns nu möjligheter att ge fungerande vård och behandling i rätt miljö. Inom psykiatrin behöver vi denna kunskap om diagnoserna. Det kan vi inte om vi inte får träffa patienterna kontinuerligt. Genom att flytta över patientgruppen till habiliteringen kommer vi inte heller att ”slippa dem” inom psykiatrin. Så fort det blir tal om inläggning eller annan psykiatrisk behandling är det psykiatrin som får stå för insatserna.

Alla som har kunskap om dessa patienter, är ense om att kontinuitet, struktur och långsiktighet är basen för god behandling. Hur ska detta kunna uppnås om vi patienterna dubbla behandlare och dubbla läkare som inte har någon kommunikation med varandra?

Även om NP-patienterna skiljer sig från andra patienter så är det vid utredning av denna grupp ett absolut måste med goda kunskaper i psykiatri för att undvika över/under/fel-diagnostik. I detta läge är det fel att lägga en neuropsykiatrisk enhet utanför psykiatrin.

Jag kan tänka mig att ett argument för uppdelningen är att, på pappret, få ner psykiatrins kostnader. Jag är dock övertygad om att denna patientgrupp kommer att må bäst av att få hjälp inom psykiatrin, samtidigt som det på sikt blir minst kostsamt för landstinget.

Anders Albinsson ST-psyk”

Beslutet blev naturligtvis tvärtom mot vad jag tyckte. Neuropsykiatrin blev en egen enhet till stor irritation, inte minst för primärvården, som inte har förstått varför det finns två olika enheter.

Tre utredningar har sedan utförts för att utröna om denna uppdelning är det bästa sättet att handlägga patientgruppen. Alla tre konstaterar det samma som jag gjorde i mitt mail. Neuropsykiatrin bör ligga inom psykiatrin.

Dessa utredningar har man inte tagit hänsyn till och vi har fortfarande denna klumpiga uppdelning inom region Kronoberg.

Kommentera

Lämna en kommentar