Hoppa till innehåll

Kevinfallet

mars 30, 2022

Jag har flera gånger uttryckt mig nedsättande om journalister och deras sensationsjournalistik. Jag har ofta försvarat psykiatrins medarbetare när de anklagats för den ena eller andra förseelsen. Men idag får jag hylla journalisten Dan Josefsson för den viktiga och välgjorda dokumentären om Kevinfallet

Dokument inifrån Fallet Kevin

Fem år efter mordet på James Bulger, en tvååring i Storbritannien som mördas av ett par äldre barn, och under samma tid som Sture Bergvall erkänner mord han aldrig har begått, inträffar mordet på fyraårige Kevin i Arvika. Utan teknisk bevisning och utan vittnen pressar polisens förhörare två bröder, 5 och 7 år gamla, att erkänna mordet. Pojkarna erkänner egentligen inte mordet men ord läggs i deras munnar och de säger tillräckligt mycket för att polisen ska vara nöjda och förhören ska avslutas. Eftersom de är barn blir det ingen rättegång men fallet blir ”polisiärt avslutat” och bröderna betraktas som skyldiga under 18 års tid.

Det är en plåga att se dokumentären och behandlingen av bröderna, och det ger väl en mikroskopisk aning om vad dessa gossar och deras föräldrar har fått genomlida under de gångna åren. Oskyldigt utpekade av en inkompetent utredning.

Utredningen är en skandal i sig. Spaningsledaren Rolf Sandberg är ansvarig för de övergrepp som begås. Men i kulisserna smyger experten/psykologen/professorn Sven Å Christiansson. Under perioden var han känd som minnesexpert och hjälpte polisen, i en annan del av landet, att få felaktiga erkännanden ur Sture Bergvall. Han är orsaken till att gossarna pressas och orsaken till att det inte ens behövs ett erkännande från pojkarna. Med sin titel och sitt kändisskap förklarar han att brödernas beteende är typiskt för barn som har något att berätta – något som han inte vet ett dugg om. Sven Å Christiansson verkar faktiskt inte veta ett dugg om någonting. Han är uppenbarligen fullständigt inkompetent och driver en fantasiteori om bortträngda minnen. En farlig, uppblåst nolla som i sin narcissism inte har några skrupler när han offrar två barn för att göda sitt ego. Han tipsar förhörsledarna om förhörsmetoder och hetsar dem till de skandalöst oprofessionella metoder som används. Svenska språket saknar uttryck för att jag till fullo ska kunna beskriva mitt förakt.

En miljon var i skadestånd erhåller pojkarna för det de har utsatts för. Tio miljoner hade varit rimligt – och några miljoner var till föräldrarna.

Ett stort tack till journalisten Dan Josefsson som här har gjort ett ypperligt arbete att få fram viktig sanning

Kommentera

Lämna en kommentar