Hoppa till innehåll

Litium

juni 11, 2022

Idag ska vi prata om något kul som jag vet att alla gillar! Och det är ett bra semestertips också, när man vill ta en paus från att läsa vetenskapliga artiklar som ju annars brukar vara semesternöjet. Man kan plocka fram sin molekylbyggsats och bygga lite spännande molekyler.

Litium är mitt favoritläkemedel. Det är få läkemedel, inom psykiatrin, som har haft en så avgörande positiv effekt på människors liv. Man kan följa patienter under lång tid där ingenting tycks fungera och patienten förstör mer och mer av sitt liv, till den dagen då litium kommer in som behandling och livet börjar åter fungera. Det gäller ju framför allt bipolär sjukdom typ 1 och återkommande djupa depressioner, och det är två patientgrupper med historiskt sett svårbehandlade, och livsförstörande, sjukdomsförlopp. (Jag har fler favoritläkemdel: Concerta, Antabus, Leponex och SSRI, men litium är en klass för sig)

Litium upptäcktes av en svensk, Johan August Arfwedson, 1817, och användes i slutet av 1800-talet som ett antidepressivt läkemedel. Det hade förmodligen en positiv effekt redan då, men nackdelen var att det var toxiskt i högre doser och man saknade möjligheten att mäta litiumkoncentrationen i blodet varför läkemedlet fick dåligt rykte. Litium gjorde come back på 1950-talet och då som ett läkemedel mot bipolär sjukdom.

Litium är ett grundämne med atomnummer 3. Man hittar det uppe i vänstra hörnet i periodiska systemet. Den kemiska beteckningen är Li. Litium är en jon och saknar en elektron i sitt yttersta elektronskal vilket gör att litium är positivt laddat. Den positiva litiumjonen binder sig till en negativt laddad jon, med en så kallad jonbindning, och bildar då en saltkristall.

Lithionit – Lithiumsulfat

Lithionit (Li2SO4) byggs upp av en svavelatom och fyra syreatomer, där två syreatomer blir negativt laddade och kan binda till sig varsin Litiumjon. Som kuriosum kan nämnas att Lithionit tillverkas genom att behandla Litiumkarbonat med svavelsyra. Om man som patient blir rekommenderad Litionit av sin psykiatriker, så kan man alltid skoja till och säga att man inte vill medicineras med svavelsyra. Psykiatrikern kommer inte att förstå lustigheten förrän de googlat upp tillverkningsprocessen (…. eller förresten; skoja aldrig med en psykiatriker. Vi har ingen humor. Vi tror bara att det är ett symtom på psykisk sjukdom)

Lithiumkarbonat

Litiumkarbonat (Li2CO3) byggs upp av en kolatom och tre syreatomer, där två syreatomer är negativt laddade och kan binda varsin Litiumjon. Litiumkarbonat är ett licensläkemedel som används om patienten får biverkningar av Lithionit

Litarex – Litiumcitrat

Litarex (Li3C6H5O7)är en lite större molekyl (och naturligtvis roligare att bygga) och har tre möjliga bindningsställen för litiumjonen. Litarex är, liksom Litiumkarbonat, ett licenspreparat som vi använder om patienten för biverkningar av Litionit.

7 Up – Gott med Litium

Liksom Coca cola initialt hade en tillsats av kokain, så hade drycken 7 up en tillsats av litium och såldes med budskapet att det fanns en viss medicinsk indikation för drycken. Man skulle dock vara tvungen att dricka väldigt många 7 up för att komma upp i terapeutisk dos för att behandla bipolär sjukdom. Och som reklamen nedan antyder så rekommenderar vi inte litium mot baksmälla nu för tiden.

Även om litium är positivt laddat, både som jon och som läkemedel, så finns det ju ett antal negativa biverkningar och det är därför vi följer litiumpatienter extra noga.

Kommentera

Lämna en kommentar