Hoppa till innehåll

Pippi Långstrump och logik (och IVO)

juni 12, 2022

Jag har tittat på Pippi Långstrump, och lyssnat på den välkända titelsången:

Har du sett min villa, min Villa Villerkulla-villa?

Vill å vill du veta, varför villan heter så?

För där bor ju Pippi Långstrump

Ok, jag förstår att detta är en barnsång och att den inte utger sig för att vara ett filosofiskt resonemang, men det är ändå en illustration. Nu kanske jag faktiskt vill veta varför villan heter Villa Villerkulla, men den förklaringen jag får är att Pippi Långstrump bor där. Det finns ju knappast något kausalsamband mellan att Pippi Långstrump bor på en plats och att den platsen heter just Villa Villerkulla. Är orsaken till namnet verkligen att hon bor där? Det är väl troligare att hon har döpt den till Villa Villerkulla – vilket är hennes fulla rätt i ett demokratiskt samhälle – så länge namnet inte kränker någon.

Textraden är ologisk. Det går inte att dra slutsatsen att villan heter något, bara på premissen att en viss person bor där.

Och när jag tänker på något som är fullständigt ologiskt, så kommer jag alltid att tänka på IVO, som ju i sitt agerande är ologiska. Deras senaste drag för att minska patientsäkerheten är att tvinga de psykiatriska klinikerna att fylla i ännu mer papper än tidigare. IVO vill ha bättre kontroll på hur tvångsvården bedrivs och IVO har bara två idéer för hur man påverkar vården. Man kan tvinga vården att skriva rutiner (som IVO borde skriva) eller man kan begära att vården fyller i en massa papper. IVO tycks ha som mål att dra bort all vårdpersonal från patientarbetet och låta personalen fylla i papper istället. Ju mindre personal som arbetar med patienter – desto bättre vård, tycks IVO resonera.

Jag valde att skriva Pippis sång så att texten blir logisk:

Slutar vården illa, så kan IVO lätt förvilla

Gör en inspektion, men förstår aldrig vad som hänt

De begär rutiner, men är själva mest kretiner

När de gör bedömning, då blir allt bara helt förvänt

För IVO har gjort analysen, så den är tjolahej tjolahoppsansa

IVO har gjort analysen, så den är inte bra!

Kommentera

Lämna en kommentar