Hoppa till innehåll

Socialstyrelsen ska granska arbetet mot suicid

augusti 2, 2022

Så var det dags igen

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete när det gäller utredningar och anmälningar som rör suicid och suicidförsök.

Socialminister Lena Hallengren säger i en presskommentar att samhället måste jobba hårdare och smartare för att förebygga suicid.

Socialstyrelsen ska granska arbetet mot suicid

Uppdraget går alltså till den myndighet som följde upp alla Lex Maria-anmälningar efter suicid 2006-2013 och som inte kom fram till någonting, ffa för att de faktiskt aldrig följde upp någonting. Arbetet ska ske i samverkan med IVO, dvs den myndighet som följde upp Lex Maria-anmälningar efter suicid  2013-2017 och som inte heller kom fram till någonting, ffa allt för att de inte heller följde upp någonting.

Socialstyrelsen gjorde sammanställningar 2008 och 2010, men eftersom man inte hade tänkt på att ha någon referensgrupp, så gav sammanställningarna ingen användbar information. Man kunde konstatera hur ofta suicidriskbedömningar hade utförts och hur många patienter som hade vårdplan, men eftersom man inte jämförde med normalfallet så ger det ingen information.

2018 gjordes ytterligare en uppföljning av en ”expertgrupp” från Sahlgrenska. Jag lyssnade på deras (Malin Rex och Marzia Dellepiane) presentation på suicidpreventionskonferensen i Norrköping 2019 där de var så tydliga de vågade med att det inte gick att dra några slutsatser av det insamlade materialet – efter att de hade presenterat de slutsatser som de ändå drog – men som alltså inte gick att dra.

Läkartidningen sammanfattade slutsatsen med ” Bättre vård kan förhindra självmord” vilket inte alls var det som påvisades.

Mellan 2006 – 2017 fanns det ett krav på att alla suicid skulle anmälas enligt Lex Maria. Då anmäldes majoriteten av alla suicid. Efter 2017, när kravet togs bort, så anmäls betydligt färre fall enligt Lex Maria

Regeringen skriver att orsaken till minskningen inte är känd…”

Jag tror att det går att räkna ut varför det sker färre anmälningar när kravet släpps än när kravet finns – och om man inte klarar av att räkna ut det kanske man inte har nödvändig begåvning för att göra en utredning över huvud taget.

2026 ska denna flopp redovisas och eftersom IVO är inblandad så räknar jag med att det kommer ett förslag att alla kliniker ska fylla i fler papper av någon typ – det är nämligen så IVO löser alla problem.

Låt mig ge ett tips så att ni hamnar på rätt spår: Sluta göra händelseanalyser med olycksfallsperspektiv. Om ni inte vet vad som orsakar ett självmord och inte vet vad som skyddar mot självmord så kan ni inte använda olycksfallsperspektivet

Kommentera

Lämna en kommentar