Hoppa till innehåll

Om vårdplaner i Kronoberg

september 23, 2022

Det här är kul nyheter.

Jag skapade vårdplanerna för ca tio år sedan och de breddinfördes i psykiatrin 2017. De kom till för att jag upplevde att patienter fick en otydlig och dålig vård, som inte gick att följa upp. Vårdplaner som term är naturligtvis inte mitt verk, men det jag gjorde var att skapa en plan som är användbar, lättförståelig och som både sjukvård och patient har nytta av. De flesta som givit sig på denna uppgift har gjort komplicerade dokument, som är så svårhanterade att de inte fungerar i den dagliga vården utan andra uppgifter (t.ex. patientkontakter) får prioriteras bort för att vårdplanen ska fyllas i.

Fungerande vårdplaner går på alla sätt hand i hand med det som kallas för Nära Vård och har alltså fått ett uppsving senaste åren, och tanken är att införa den i hela regionen. En ny version av vårdplan har tillskapats där man självklart var tvungen att krångla till det med både en försämrad datalösning och fler rubriker att ta hänsyn till, så jag har en viss oro att denna version kommer att falla platt (dvs ingen ser vinsten med att använda den).

Region Kronobergs hemsida uppmärksammar psykiatrins arbete med vårdplaner med en liten artikel. En patient beskriver vad det är och hur det uppfattas, och gör det på ett utmärkt sätt. Trevligt:

Från region Kronobergs hemsida

Enkla och tydliga vårdplaner är utan tvekan vårdens framtid och om detta kan breddinföras så har vi en enorm vinst, både vad gäller vårdkvalitet och ekonomi.

Kommentera

Lämna en kommentar