Hoppa till innehåll

dralbinsson 10 år

april 22, 2023

Idag har det gått tio år sedan jag publicerade första inlägget på den här sidan. Jag tänkte skriva en bok, men var orolig att jag inte skulle orka skriva så många ord. Nu har jag nog skrivit tillräckligt många ord, så idén att skriva en psykiatribok lever kvar. Ett av mina första inlägg handlade om att suicidriskbedömningar inte går att utföra och detta har varit ett genomgående tema för mig.

Samtidigt är jag glad att jag inte började med en bok. En del idéer som jag presenterat här har inte varit helt genomtänkta och detta har varit ett bra forum att testa tankar och hypoteser.

Runt 100.000 besökare har tittat in på sidan enligt statistiken. 30-50 personer per dag i genomsnitt. Till och med personal från IVO har tittat in på sidan.

Om knappt två veckor har jag ett par andra jubileum. Då har jag varit Specialist i Psykiatri i femton år, och läkare inom psykiatrin i tjugo år.

2023 är även ett annat jubileum. Då är det 40 år sedan Alex D Pokorny presenterade sin studie att suicidriskbedömningar inte går att göra på enskilda patienter. Ingen senare studie har kunnat visa motsatsen. Det tog nästan fyrtio år för svenska, ledande psykiatriker och kontrollmyndigheter att ta till sig den evidensen, och det krävdes en genomgång av SBU för att frågan ens skulle diskuteras.

Nu är det officiella versionen i Sverige att suicidriskbedömningar inte går att utföra, men samtidigt har man döpt om en ”sedvanlig psykiatrisk bedömning” och kallar det för en ”suicidriskbedömning med preventiv funktion”. Denna oförmåga att vägra ändra sina idéer trots övertygande bevis kallas kognitiv dissonans, och just detta frodas hos IVO, NASP och socialstyrelse.

Jag får väl driva denna blogg i tio år till!

From → Uncategorized

Kommentera

Lämna en kommentar