Hoppa till innehåll

Tarot

augusti 23, 2023

Tarot-kortleken från 1400-talet är en gammal italiensk variant av spelkort. På 1700-talet fick den rykte om sig att kunna förutspå framtiden för den som kunde läsa korten rätt. Än idag finns det bluffmakare som utger sig för att kunna spå i kort.

Det finns naturligtvis ingen evidens bakom detta påstående, att en Tarot-lek skulle ha övernaturliga förmågor. Samtidigt finns det ingen evidens som motbevisar att det går att spå i kort. Ingen har egentligen studerat det…

När det gäller suicidriskbedömningar är ju det en annan metod, som också menar att det går att spå i framtiden. Precis som med Tarot-leken så finns det inga bevis som talar för att det fungerar. Det går inte att förutspå vilken enskild individ som kommer att avsluta sitt liv. Men i motsats till Tarot, så finns det studier som visar att suicidriskbedömningar inte fungerar .

Om vi ska arbeta evidensbaserat inom psykiatrin så är det mer adekvat att använda en Tarot-kortlek än att göra en suicidriskbedömning.

Det är något att tänka på…

From → Suicidprevention

3 kommentarer
  1. Finns det någon studie som visar på att suicidriskbedömningar fungerar?

    • Jag har letat men inte kunnat hitta någon. Jag har frågat Ivo och socialstyrelsen och alla suicisprevetionsföreläsare som jag träffat. Några har sagt att det finns studier, men ingen har kunnat presentera dem.
      Jag tror det finns studier som visar att bedömmare känner sig tryggare med sin bedömning om de får utbildning, men inte att de blir mer träffsäkra i bedömningen.

      Jag har dragit slutsatsen att det inte finns en enda studie som visar att det går att göra en korrekt suicidriskbedömning.

Lämna en kommentar