Hoppa till innehåll

Anmälningsplikten för asylsökande

augusti 31, 2023

Dagens medicin

Så förslaget är alltså att vårdpersonal ska ha anmälningsskyldighet gällande papperslösa? 12 regioner säger nej. Kronoberg avvaktar. Vad är det att avvakta?

Jag är trött på att vara statens lakej i ärenden som inte har med min utbildning eller mitt jobb att göra. Det är en dålig idé att använda vården som en ordningsmakt!

För den som inte visste det så förväntas läkaren göra en massa bedömningar som faller allt längre från vad som kan anses ingå i det arbetet som vi utbildas för.

Vi har en anmälningsskyldighet om någon patient missbrukar för mycket och en annan anmälningsskyldighet om vi misstänker att barn far illa. Så långt är jag med. Det anser jag täcks in av ett övergripande ansvar för samhället.

Att anmäla olämplighet att inneha körkort är också rimligt, men något mer tveksamt. De patientgrupper som vi inom psykiatrin förväntas anmäla är inte de som orsakar flest olyckor.

Vi har skyldighet att anmäla vissa grova brott om vi får vetskap om att ett sådant planeras. Jag kan ställa upp på det. Planeras det ett mord eller statskupp så vill jag ju gärna försöka förhindra det.

Jag har också möjlighet att anmäla lite lindrigare brott, om straffet för brottet är åtminstone ett års fängelse. Det är också rimligt. Jag är inte skyldig att göra det, men jag har möjligheten att bryta tystnadsplikten för att kontakta polisen i dessa fall.

Att anmäla vapen verkade tidigare också rimligt. Men helt plötsligt finns det ett utredningsärende där en patient inte har anmälts avseende vapen och denne har (mer än ett år efter sin psykiatrikontakt) använt sitt vapen för att mörda. Då inser jag plötsligt att en läkare kan straffas för att inte har gjort en bedömning som inte går att göra. Det känns ju ytterst tveksamt. Vi kan ge prognoser men det är inte samma sak som att förutspå framtiden.

Jag förväntas också skriva intyg för att personer med neuropsykiatriska diagnoser ska kunna få övningsköra och ta körkort. Varför ska jag intyga det? Klarar de teoretiska och praktiska körprov så kan de ju köra. Varför ska en läkare in och uttala sig om det? Kan jag hamna i rätten om någon patient är med om en bilolycka ett drygt år senare?

Sedan något år tar polisen och militären in personer som fått ADHD-diagnos vilket lett till att jag får förfrågningar om huruvida dessa individer kan bli poliser, med krav på nya intyg. Har man inga intagningsprov till polis och militär? Har man inga prov och utvärderingar under utbildningarna? Vad ska jag uttala mig om? Och om någon av mina patienter, som utbildar sig till polis eller militär senare begår ett tjänstefel; ska jag upp i domstolen för att jag intygat fel?

Vi får förfrågningar från IVF (fertiliseringskliniken) för att uttala mig om huruvida en patient kommer att bli en bra förälder, och ska tillåtas genomgå IVF. Visserligen är det inte jag som ensam står för beslutet utan utförande läkare, men jag kan inte låta bli att undra: Om barnet inte blir blöjfritt i tid – Är det jag som är ansvarig?

Vi kan också få förfrågningar om en patient är lämplig att genomgå magsäcksoperationer. Jag kan förstå varför – allt för oorganiserade människor mår väldigt dåligt efter operationen och utsätter sig själva för risker. Men vad sägs om att kirurgen själv gör den bedömningen, eftersom de vet riskerna med behandling?

Och så ska vi intyga vilka människor som är för sjuka för att arbeta, men oavsett vad vi intygar så kan det övertrumfas av en handläggare som vill spara pengar åt staten. Istället för att justera ersättningsnivåerna i sjukersättningen, så dumpas ansvaret på läkarkåren. Läkarens uppdrag har allt mer blivit att ge sken av att sjukförsäkringen fortfarande fungerar, medan försäkringskassan ska spara pengar.

Och så kommer vi den senaste dumheten. Anmälningsskyldighet när en asylsökande söker vård. Jo, jag kan förstå att det kan vara ett brott att vistas olagligt i landet, men jag kan inte se att det brottet bör jämställas med mord eller landsförräderi. Och vårdens uppgift är inte att vara lagens förlängda arm.

Jag noterar att region Kronoberg inte har bestämt sig i frågan. Tur att jag har bestämt mig. Jag tänker prioritera de uppgifter som jag är utbildad till och anställd för.

Det är en dålig idé för en statsmakt, som vill vara demokratisk, att träna upp sina medborgare i angiveri . Det är inget för mig.

Jag gör det inte!

Kommentera

Lämna en kommentar