Hoppa till innehåll

Kausalsamband

november 21, 2023

Visste ni om att:

I trafiken är det tre gånger vanligare att personer som inte använder bh orsakar trafikolyckor jämfört med personer som använder bh!

Samhällsekonomiskt kostar förare utan bh samhället ca 4,5 miljader kronor, medan förare med bh kostar bara 1,5 miljader kronor.

Vi kan dra slutsatsen att samhället skulle spara 3 miljader, bara alla förare använde bh!

Kausalsamband betyder orsakssamband. Det finns ett samband mellan bh-användande och färre trafikolyckor, men finns det ett orsakssamband? Kan det finnas någon annan gemensam nämnare för de personer (ca hälften av mänskligheten) som både använder bh och som är inblandade i få bilolyckor?

Jag skrev om Whitemans studie som såg ett samband mellan psykoterapi och minskad frekvens av självmord

Jag skrev om hur man sett ett samband mellan neuroleptikum och minskade suicid hos psykossjuka

Jag skrev om hur man sett ett samband mellan centralstimulerande läkemedel och minskad kriminalitet.

Man har sett ett samband i dessa studier, men man har inte kunnat visa ett orsakssamband. Studierna är fortfarande intressanta för de ger öppningen till att göra fler studier. Om man inte hade sett ett samband så är det troligt att det inte heller finns ett orsakssamband, och det finns ingen orsak att forska vidare inom det området.

Men poängen är: Vi kan inte dra några kliniska slutsatser på enbart samband. Vi behöver orsakssambandet.

Så ska vi satsa på psykoterapi till människor i syfte att minska antalet självmord? Ska vi dela ut neuroleptikum för att minska antalet självmord? Ska vi ge kriminella centralstimulantia för att minska kriminalitet?

Vi kanske ska börja med att lagstifta så alla bilförare tvingas använda bh? Det finns tre miljarder skattepengar att tjäna på det!

Kommentera

Lämna en kommentar