Hoppa till innehåll

Man väntade på utvisning – tog sitt liv efter otillräcklig medicinering

november 30, 2023

”En man som nyligen hade fått ett utvisningsbeslut tog sitt liv efter att ha blivit hemskickad från psykiatrin med otillräcklig medicinering, enligt Region Stockholms lex Maria-anmälan” skriver Läkartidningen.

https://lakartidningen.se/aktuellt/patientsakerhet/2023/11/man-vantade-pa-utvisning-tog-sitt-liv-efter-otillracklig-medicinering/

Som en illustration av mitt tidigare inlägg om inkompetensen vid händelseanalyser kommer denna artikel.

Det är en tragisk historia där en man tar sitt liv, men: vad är det som har hänt?

Mannen har befunnit sig i Sverige under flera år men får slutligen besked om utvisning. Det är en svår kris och han söker sig till primärvården för hjälp. Där uppfattar läkaren självmordsrisk och skickar mannen till psykiatrin. På psykiatriska akuten bedöms inte mannen vara självmordsbenägen (och som vi vet är det en bedömning som inte är möjlig att göra). Han erbjuds inläggning, vilket han avböjer. Han bedöms vara tillräknelig och kan inte tvångsvårdas. Han får således återvända hem med några dagars läkemedel och ett meddelande till inremmiterande att följa upp inom två veckor. Tyvärr tar mannen sitt liv.

Många skulle kunna tro att utvisningsbeslutet och efterföljande kris är orsaken till att mannen tar sitt liv. Region Stockholm tror inte det. Istället är det tydligen otillräcklig medicinering som får mannen att ta sitt liv.

Jag undrar vad ”tillräcklig medicinering” är för att inte ta sitt liv? Region Stockholm skulle ju kunna tydliggöra det så kan vi minska antalet självmord. Men det vet man naturligtvis inte. Det man menar är att patienten inte fick två veckors medicinering när han gick hem från akuten.

Man menar vidare att patienten borde följts av psykiatrin, men det framgår inte varför.

Jag vet inte hur rutinerna ser ut i Stockholm, men i Växjö räknas inte en krisreaktion som specialistpsykiatri. Det gör det säkert inte i Stockholm heller. Det här är bara händelseanalysens sätt att kasta skulden på någon för att det slutade olyckligt.

Vården kommer inte att bli säkrare för den här inkompetenta analysen. Den är enbart ett spel för gallerierna.

2 kommentarer
  1. Slutsatsen blir alltså. Om patienten inte vill bli inlagd, skicka med tillräckligt med sederande läkemedel så att inte självmord kan ske. Lycka till med det!

Lämna en kommentar