Hoppa till innehåll

Ånger : ett reportage inifrån transvården

februari 15, 2024

En viktig bok!

Vår tids värsta medicinska skandal, transvården, genomlyses av journalisterna Karin Mattisson och Carolina Jemsby.

Det är provocerande att ta del av bokens berättelser om  självgod vårdpersonal, som glömt bort grundläggande kunskaper om biologi, vetenskap, etik och sunt förnuft, och de patienter som drabbats av helt onödiga vårdskador.

Vem bär ansvaret för vården när den går fel?, undrar författarna.

Det är många som bär ansvaret. Så många att ingen till slut kommer att kunna ställas till svars. Patienten själv har ett ansvar och även hans eller hennes föräldrar (även om patienten inte är myndig och föräldrarna lurats av vården). De aktörer som engagerar sig på sociala medier (oftast själva patienter) har ett stort ansvar  för att sprida den sociala smittan om transideologin. Medieprofiler som i hög utsträckning bidragit till att piska fram upprörda drev så fort sunda röster uttalat sig kritiskt. Socialstyrelsen har ett ännu större ansvar för att givit ut riktlinjer för transvården som struntat i vetenskap och bara gått i transrörelsens ledband. Politiker som drivit fram lagar och diagnostik som satt vetenskap och etik ur spel har kanske det största ansvaret.

De jag är mest besviken på är dock den vårdpersonal som arbetar med könsförändrande behandling. De har kunskap nog att veta att de begår medicinska fel, men väljer att fortsätta.

I slutändan kommer ingen att kunna ställas till svars. Det finns för många som bär del av ansvaret.

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=%E5nger+%3A+ett+reportage+inifr%E5n+transv%E5rden&ac_used=yes

…och vad menar jag med att detta är vår tids värsta medicinska skandal? I grunden ser jag inte problem med att en vuxen transperson får hjälp med en könsförändrande behandling. Det är inte där skandalen ligger.

Men den moderna transideologiska är en skandal av följande orsaker:

Att sprida ett falskt narrativ är oetiskt:

Kön är biologi- inte en social konstruktion

För människor finns det två kön (män och kvinnor)

Ingen är född i fel kropp

Självidentifiering av mätbara markörer (ålder, vikt, längd, hudfärg, kön) är inte möjligt

Ingen bestämmer sitt pronomen.

Bekräftande terapi är inte sjukvård

Att vara kränkt är inte samma sak som att ha rätt.

Att bedriva vård mot vetenskap är en skandal:

Vård ska bedrivas utifrån evidens och beprövad erfarenhet.

Patienter ska informeras om behandling och de risker det medför – särskilt då det handlar om oåterkalleliga risker- utan att det finns en underliggande sjukdom

Negativa effekter av vård ska inte döljas inför kontrollmyndigheter

From → Transsexualism

Kommentera

Lämna en kommentar