Hoppa till innehåll

Hen?

maj 13, 2024

Region Kronoberg önskar vara moderna, inkluderande och respektfulla och publicerar en liten text på Instagram:

Man kan tycka det är ett litet problem och en liten ansträngning, men….

En människas pronomen är ingenting som vi äger själva. Rent grammatiskt använder vi orden ”jag” och ”mig” om oss själva. De pronomen som diskussionen handlar om är de som andra använder om oss, dvs ”hon” eller ”han”

Detta innebär att:

– Den patient som ser ut som en man, har ett  mansnamn och ojämn näst sista siffra i personnumret kommer att benämnas ”han” i journalanteckningar.

– Den patient som ser ut som en kvinna, har ett kvinnonamn och jämn näst sista siffra i personnumret kommer att benämnas ”hon” i journalanteckningar.

Att bli benämd med fel pronomen är ingen kränkning. Det är ett bevis för att man gjort ett dåligt jobb (Man har inte ansökt om namnbyte, man har inte ansökt om att få byta juridiskt kön och man ser inte ut som det kön man önskar tillhöra). Det är alltså en signal att man ska förbättra sina ansträngningar.

Region Kronobergs utspel är så ologiskt. Jag, som läkare, ska alltså inte beskriva verkligheten i min journalanteckning, utan jag ska dokumentera patientens uppfattning och låtsas att det är min iakttagelse och slutsats.

…och detta barnsliga skådespel  anses alltså inte vara kränkande för patienten?

Jag vill nog först ha det tydligt inskrivet i mitt anställningsavtal att det ingår i mitt  arbete att jag ska ljuga för patienter och dokumentera osanna uppgifter som om de vore sanna, innan jag ändrar mitt arbetssätt.

2 kommentarer
  1. Detta ”kriget” kommer du inte vinna. Hen har redan vunnit!

    Själv fick jag ett personligt samtal med chefen som frågade varför jag skrivit ”hon” i journalen (om en kvinna). En anmälan hade kommit in rörande flera ”hon” i patientens journal av flera personer och då tillsätter vården en utredning kring detta.

    Själv satt jag i telefonrådgivningen, där det ringer så fort föregående samtal är slut, och jag hade inte haft tid att läsa igenom patientens journal innan jag dokumenterade.

    Som om detta är ett verkligt problem inom specialistpsykiatrin eller patienten!!!

    Mitt förtroende för arbetsgivarens och vårdens kompetens är mycket bristfällig.

    • Du har nog rätt men jag tycker att jag kan hävda att det är mot min medicinska etik och mot min religiösa övertygelse att ljuga.

      Om en biologisk man, med ett manligt namn enligt folkbokföringen och manligt juridiskt kön så används manligt pronomen. Allt annat är en lögn

      mvh Anders

Lämna en kommentar