Hoppa till innehåll

Att missbruka ansvarsargumentet

maj 9, 2021

Jag resonerar ofta om ansvar och vikten av att ta ansvar för sitt eget liv och sina egna handlingar. Det uppfattas emellanåt som provocerande, och jag vet varför. En människa kan inte alltid ansvara för sin situation. Yttre händelser, inre demoner och andra människor kan göra livet svårare än vad som går att hantera. Det kan då kännas ytterst frustrerande när någon, som verkar ha ett fungerande liv, uppmanar till eget ansvar.

Detta ställs emellanåt på sin spets när människor blir offer för en egoistisk omvärld. Att hamna i klorna på en sekt, eller dras in i prostitution, eller att vara offer för våld i nära relationer är exempel på sådana situationer. Utåt sett finns det ju ett val, det går att lämna sekten/hallicken/partnern, det är bara att bestämma sig. Inte sällan kan ansvarsargumentet användas för att hålla någon kvar i beroendeställning. ”Tror du att du klarar dig själv så kan du ju alltid sticka”, ”Det är dit eget fel att du mår dåligt” osv.

Skillnaden mellan hur man använder ansvarsargumentet, som jag ser det, är egentligen vad man hoppas uppnå när det används. I ovanstående exempel används argumentet för att bryta någons vilja och förtrycka denne. Ansvarsargumentet måste alltid användas för att stärka individens autonomi, om det ska användas över huvud taget. Det långsiktiga målet kan aldrig vara att förtrycka, utan måste vara att frigöra från förtryck.

Ansvar i juridiska sammanhang är en fråga om svart eller vitt. Antingen är man bevisligen ansvarig eller inte. Ansvarsförmåga för det egna livet är istället en glidande skala, där hela livet är en utbildning i att ta ansvar, för sig själv, för sina nära och för sin omvärld. Detta leder till ytterligare möjligheter att missbruka ansvarsargumentet, vilket innebär att kräva att en person omedelbart ska ta ansar för alla delar av sitt liv. Jag har sett vårdpersonal använda begreppet på detta sätt och vi bör vara försiktiga med detta. En person som råkat illa ut, eller som har medfödda svårigheter att fatta kloka, långsiktiga beslut, behöver lära sig att ta ansvar, vilket inte är samma sak som att omedelbart kunna ta ansvar.

Denna balansgång, att undvika att frånta en person ansvarsförmågan, och samtidigt inte lägga på för mycket ansvar på en gång, är centralt i patientarbete – särskilt när man arbetar med personlighetsstörning och neuropsykiatrisk störning.

En regel, för att öka sin egen ansvarsförmåga, är att inleda alla beslut man fattar (även små, vardagliga beslut) med orden: -”Jag väljer att…”. På det sättet tydliggör man för sig själv att den handling man tänker utföra är ett beslut man fattat själv. Även inaktivitet bör inledas med samma ord ”Jag väljer att inte göra något”, för även det är ett beslut man tar och som man är ansvarig för.

Ibland är vi offer för omständigheterna. Ibland har vi själva försatt oss i svårigheter och ibland har en grym omvärld gjort det. Att vara offer är plågsamt och det gör oss ofta hjälplösa, åtminstone i stunden. Vi kan då behöva den sunda omvärldens stöd för att återta kontrollen över våra liv.

Det här kan vara en fälla för både individen och för vården. Det finns något positivt med den uppmärksamhet och det stöd man får när man är offer. Det finns något ädelt att hjälpa den som är ett offer. Både offer och hjälpare kan uppfatta situationen som positiv – en som upplever behov omtanke och en annan som mår bra av att ge omtanke. Fällan är att detta inte leder till autonomi för offret. Risken är att fastna i en offerroll, vilket är en motsats till autonomi. Det leder inte till att man kan ta hand om sig själv utan till att man bekräftar sin egen oförmåga.

Målet för offret måste vara att, i första hand ta sig ur den livssituation där den är ett offer, men i andra hand arbeta för att sluta se på sig själv som ett offer. För detta krävs att att offret tar på sig ansvaret för att arbeta åt det hållet. För vårdarbetaren är uppgiften att stödja personen i denna resa – inte att att hålla kvar någon i en offerroll.

Ansvar handlar inte om trycka ner, motarbeta eller begränsa människor. Det är inte heller en flummig formulering. Det är den viktigaste ingrediensen för att få ett fungerande, självständigt liv, dvs autonomi – och det är faktiskt det som är målet för psykiatrisk behandling.

6 kommentarer
  1. Olivia permalink

    Bästa Anders, ett viktigt och intressant inlägg!
    Men du vet inte hur jag ser på mig själv, hur jag mår eller vad jag går igenom, det håller jag för mig själv, och jag vill bara få läka ifred.

    Varma hälsningar
    Olivia

  2. Kjell Myrberg permalink

    Du skriver uttömmande och respektfullt om psykiatrins möjligheter. Men låt oss hejda oss inför psykiatrins ”resultat”, uppenbart når inte vården fram till väldigt många människor, som — ”behåller något för sig själva”. Överskrider inte psykiatrin gränsen till det humanistiska, förstår ansvar som skuld och offer som avsikt, förblir många patienter oberörda. Skuld är vår enda sanning i en socialt och mentalt kaotisk situation, ty det är jag, Oedipus, som trots att han är offer för omständigheter ändå ser sig som skyldig; delaktig. Offer är den plats, där jag offrar mig för något. För vad? Det kan bara enskilt besvaras. Offret har ingen psykologi, det är att vara.
    Varma hälsningar // kjell

    • Hej Kjell och tack för kommentaren!

      Vi har förvirrande nog bara ett ord för offer i Sverige medan engelskan delar upp ordet i ”victim” och ”sacrifice”.

      mvh Anders

  3. En som står utanför permalink

    Hej Anders!
    I mångt och mycket håller jag med dig, det gör jag oftast! Du är nog den klokaste, kunnigaste och samtidigt den Mänskligaste läkaren jag träffat genom åren. Går in på din blogg ibland och funderar kring dina inlägg, delar dock sällan med mig av mina funderingar. Men idag när jag läste detta inlägget om ansvar, och ja, det är viktigt att patienten är med och tar ansvar i sin vård och sitt liv, att göra en förändring kräver ju att personen är med på banan och tar ansvar för att göra sitt bästa. Om jag är med i ditt resonemang?
    Min tanke utgår från patienter som har samsjukhet, det är ju inte helt ovanligt att ngn har en NP diagnos, ett självskadebeteende, en ätstörning. Jag försöker stötta en person i min närhet som i hela sitt liv haft en ätstörning, hen har haft ganska allvarligt självskade beteende och har även fått en Np diagnos. Denne personen har fått mycket stöd genom åren, och fått bukt med mkt som tidigare varit svårigheter. Hen har verkligen tagit ansvar över att göra förändringar med hjälp av stöd från psykiatrin och kommunen. Men ätstörningen får hen inte bukt på. Hen har tidigare behandlats för att gå upp i vikt och försöka få rutin på sitt matbeteende, hen har gått upp i vikt, från undervikt till att nu ligga på grav övervikt. Hen har fått matschema, och alla tycker ju att hen behöver bryta sitt beteende med bulimi som hen har varje dag. Hen är mycket medveten om att det är upp till hen att göra en förändring, och hen talar ofta om hens misslyckande och hens förtvivlan och uppgivenhet i att inte lyckas sluta med sina beteenden, hen försöker planera, göra noggranna och tydliga planeringar. Hen försöker ta ansvaret att faktiskt ändra det beteende hen anser förstör hens liv. Men det går inte, hens självhat växer för var dag då hen anser att det är ett jätte misslyckande att inte klara av att ta eget ansvar, att hen efter alla dessa år med stöd fortfarande inte klarar av att bryta och göra annorlunda. Runt om står människor som vill hjälpa, men alla undrar hur? Hens övertygelse om att hen måste ta eget ansvar och klara detta på egen hand-att hen borde kunna göra det, att hen vill kunna göra det-har kört fast. Och hens ångest att äta är tydlig när vi ska försöka äta ihop, hen äter enformigt och det mesta som hen stoppar i sig ska vara de otroliga mängder hen hetsäter för att sen försöka få upp igen. Människorna runt om är överens om att det inte funkar, men hur hjälper man någon att hjälpa sig själv när personen har så svårt att ta emot hjälp, då hen lärt sig att ”vill man så kan man förändra” och att ta eget ansvar!? Hen vill, och hen kämpar och försöker men hen behöver hjälp. Hen säger själv att hen ”skulle behöva bli sin egen gastapo”, stå bakom sig själv o stenhårt bevaka. Finns det dem som trots alla försök och den starka viljan att förändra och ta eget ansvar, vara självständig, inte klarar av att förändra? Kan en person ha en obotlig bulimi/bilimibeteende?

    Tack för bra inlägg!

    • Hej, och tack för kommentaren och de vänliga orden!

      Det inspirerar mig till två inlägg, för jag uppfattar två större frågeställningar i din text.

      Det ena får handla om: Vad gör man när psykiatrins/samhällets/nätverkets insatser inte räcker till för att stoppa ett beteende? – ffa kopplat till ätstörning.

      Det andra handlar om begreppen skuld/skam/självhat, som är vanligt förekommande inom psykiatrin, och som oftast ställer till problem.

      De kommer under sommaren…

      mvh Anders

      • En som står utanför permalink

        Det ser jag fram emot ! Tack för ditt svar!

Lämna en kommentar